MalouAlexCeesay

T.v. Malou bjöd in rapparen. T.h. Rapartisten Alex Ceesay. Foto: Faksimil TV4/Polisen

Inrikes

Gangsterrappare lyftes fram av SR som rehabiliterad – åtalas för att ha skjutit huvudet av man

Publicerad 5/6/2020
Annons

Samhällsnytt kunde som första media rapportera att den man som misstänks för en brutal gangsteravrättning i Nacka förra året är den yrkeskriminelle rapartisten Alex Ceesay. Hans musikkarriär har bland annat lyfts fram av Malou von Sivers soffprogram i TV4 och av Sveriges Radio där han framställdes som rehabiliterad – men nu åtalas han för att ha skjutit huvudet av en man. Liket påträffades halvnaket och eldhärjat i Uppsalatrakten.

Det var den 12 oktober förra året som en förbipasserande person påträffade en död kropp på en gård i Knivsta mellan Arlanda flygplats och Uppsala.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Yrkeskriminell lyftes fram som rapartist av Malou i TV4 – häktas nu för brutal avrättning


Skjuten rakt i pannan

Enligt polisutredningen har brottsoffret avrättats i ett Attefallshus på en adress i Nacka söder om Stockholm (se bild nedan). Därefter har kroppen förts med bil på E4:an genom hela Storstockholm och ut på landet.

Det framgår av polisens tekniska undersökning att liket påträffades halvnaket och med skotthål i huvudet på en gräsmatta intill gården i området Ledinge. Vidare var kroppen brännskadad av eld.


Nedan bilder från Rättsmedicinska enheten i Uppsala som visar hur ett skotten har träffat offret rakt i pannan. Av polisutredningen framgår det att skadorna tyder på att det handlat om en ren avrättning.


Yrkeskriminell rapartist med miljoner visningar

Samhällsnytt uppmärksammade i början av november att en i vissa kretsar populär rapartist, 29-årige Alexander Ceesay med miljoner spelningar på Spotify och YouTube, häktats misstänkt för mordet efter att ha försökt hålla sig undan en efterlysning.

Ceesay som är folkbokförd på en adress i Örebro men bosatt i Stockholmsområdet har en gedigen katalog i belastningsregistret. Artisten förekommer i hela 31 avsnitt för bland annat grov misshandel, våld mot tjänsteman, rån, försök till rån, narkotikabrott, övergrepp i rättssak och skadegörelse. Med anledning av sin kriminella bana har han ett förflutet i Kumlafängelset.

Åtalas för mord

Den 5 maj lämnade kammaråklagare Tomas Malmenby in stämningsansökan till Nacka tingsrätt. Ceesay åtalas för att i första hand ha begått mord genom att avrätta offret med skott i huvudet. I andra hand åtalas han för grovt vållande till annans död för att ”i drogpåverkat tillstånd ha hanterat och riktat ett skarpladdat vapen på ett sätt att ett skott gått av som träffat NN i huvudet med dödlig utgång.”

Ceesay ställs även inför rätta för grovt vapenbrott. Vid sidan om rapparen åtalas ytterligare fyra personer för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. De är misstänkta för att ha hjälpt Ceesay att undanröja bevis efter mordet.

Åklagaren har ingen fastlagd motivbild men hävdar att en kombination av förhörsuppgifter, teknisk bevisning och analys av telefontrafik styrker åtalet.


Ceesay: ”Ren och skär olyckshändelse”

I polisförhör förnekar Ceesay brott och berättar utförligt vad han menar har hänt på adressen i Nacka. Det ska inte handla om ett mord och inte heller om ett vållandebrott, utan en ”ren och skär olyckshändelse” försvarar han sig.

Ceesay hävdar att de var några stycken som umgicks och festade när en annan person av misstag har råkat skjuta ihjäl offret. Vem den personen är vill inte rapartisten berätta. Nedan ett utdrag från polisförhöret:”Vi skiter totalt om ditt barn finns i bilen”

Samhällsnytt kan berätta mer om Ceesay som i sina låttexter gärna skildrar livet som yrkeskriminell i förorten. Han romantiserar ofta ett liv fyllt av märkeskläder och kontanter och är även förtjust i att rappa om att avrätta människor – särskilt med skott i huvudet.

I musikvideon nedan rappar Ceesay meningar som: ”jag avslutar folk, ingen bullshit”, ”mitt i trafik du blir av med ditt liv vi skiter totalt om ditt barn finns i bilen”, ”min klick siktar skallen”, ”du vet när du back oss i bakrutan du blir avslutad”.

Statsradion lyfte fram Ceesay som rehabiliterad

År 2016 gav upplät den skattefinansierade public service-aktören SR sin plattform för att marknadsföra Ceesays musikkarriär som gangsterrappare. I intervjun hävdade artisten då att han tagit avstånd från den kriminella banan.

– Det räcker med att nånting förändras. I den kriminella härvan är allt fokus på att fixa pengar. Jag har gått den vägen ens mamma inte vill att man ska gå. Men nu har jag musiken istället, berättade Ceesay.

Även Aftonbladet har i positiva ordalag lyft fram Ceesay. År 2016 besökte tidningen Kumlafängelset för att berätta om Ceesays musikkarriär som möjliggjordes genom att Kriminalvården ordnade en inspelningsstudio åt honom.

I ett videoklipp gav tidningen Ceesay utrymme att visa upp sina raptalanger:

Lyftes fram av Malou i TV4

År 2017 bjöd Malou von Sivers in Ceesay till sitt soffprogram ”Malou efter tio” för att denne skulle få möjlighet att marknadsföra sin artistkarriär med en ny låt. Ceesay medverkade i programmet tillsammans med sin manager, tidigare rapartisten Ken Ring, och ytterligare en gangsterrappare, Salih Nour, med artistnamnet ”Salle”. Malou bjöd in Ceesay och Salle efter att de publicerat musikvideon nedan.

Stundvis i intervjun har Malou problem att få kontakt med rapparna som antingen är frånvarande eller sluddrar i sina svar. De två gangsterrapparna använder tiden till att romantisera sina hårda liv i förorten där de uppger att livet står på spel men att de inte har några andra vägval i livet.

Ceesay berättar bland annat att trots att han förlorat vänner i gängkrig så ”backar han inte”. När han får frågan om att lägga ned sin kriminella bana svarar han, ”vad ska vi annars göra?”.

LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons