Yaqub Ahmed, dömd för en gängvåldtäkt, var på ett flyg från Heathrow i London till Somalia för att bli utvisad. Men efter att passagerare börjat protestera lyckades han undkomma deportationen. Nu hävdar han att han är för deprimerad för att åka tillbaka.

Omedvetna om att Ahmed blivit dömd för en gängvåldtäkt mot en 16-årig flicka skrek en passagerare: ”Ta av honom från planet!”, rapporterar Daily Star.

Den aningslösa aktivisten trodde han var en oskyldig flykting och krävde hans frigivande där en annan skrek till att tjänstemännen på planet ”separerade honom från hans familj”.

Gruppen som eskorterade honom kände sig av någon anledning nödgade att ta ut honom från planet.

Tackade aktivisterna
Ahmed sågs tacka aktivisterna för deras stöd medan de hurrade och klappade. Istället sades det att han skulle utvisas med ett privat plan.

Men våldtäktsmannen överklagar nu på grunden av ”mentalt trauma”, vilket han enligt hans advokat ska ha anfört till psykiatrikern Dr Nuwan Galappathie. Läkaren skickade in en rapport som Storbritanniens inrikesdepartement meddelar ”behandlas som en önskan om att dra tillbaka deportationsbeslutet”.

Inför en borgen-tribunal hävdade Ahmed att han försökt ta sitt liv flera gånger. Psykiatrikern intygade att Ahmed var ”depressiv” och hade ”post-traumatiska stressymptom”.

Våldtäktsoffret rasar
Kvinnan som våldtogs, nu 27 år gammal, invände att det var hon som brottats med psykiska problem efter den grova våldtäkten.

– Det är löjligt – hans mentala hälsa sätts över min. Det är helt vidrigt och jag är helt bestört att han använder denna ursäkt för att undgå deportation.

– Jag har blivit tillsagd att jag skulle må bra av att träffa en specialist men jag har inte råd med privat vård och NHS [nationella sjukvården red. anm.] har inte resurser för mig.

Kvinnan våldtogs av Ahmed och tre andra män en natt utomhus i London år 2007. De fick alla nio års fängelsestraff, där Ahmed ska ha suttit av fyra av dem.

– Han tycker han har haft det jobbigt. Han skulle testat att leva mitt liv dessa år, säger kvinnan.