Efter en mycket brutal och blodig misshandel får gärningsmannen sitt straff reducerat till mindre än halva tiden då hovrätten förmåtts inte lita på mannens påstådda kunskaper i biomedicin.

Svea hovrätt ger begreppet ”lyckligt ovetande” ytterligare styrka genom att mer än halvera fängelsestraffet för en man som inte visste var i offret han högg sin kniv. Detta då det inte är utrett att gärningsmannen hade ”särskilda kunskaper om människokroppens uppbyggnad och konsekvenserna av ett knivhugg på lårets insida”. Dessutom ändrades rubriceringen från försök till mord till grov misshandel, rapporterar Dagens juridik.

31-årige Fade Badawi dömdes i tingsrätten till fängelse i 12,5 år men har nu alltså fått straffet lindrat till 5,5 år på grund av sin okunskap. Det är kändisadvokaten Leif Silbersky som lyckats övertala den högre instansen att mildra brottsrubricering och påföljd.

I domen ingår även straff för grov misshandel av mannens före detta flickvän samt ringa narkotikabrott och bidragsbrott.

I vad som verkar vara ett svartsjukedrama hade Badawi, den 30 januari 2019, fört samman sin före detta flickvän med en man, i sin lägenhet, för att konfrontera dem gällande huruvida de var i ett förhållande. Därefter har han attackerat dem med brutalt våld.

Bland annat högg han en kniv i låret, axeln/överarmen och ansiktet på mannen samt sparkade/stampade honom i huvudet. Exflickvännen höggs i bröstet, i ena benet och i baken. Badawi sparkade och tog även grepp om hennes strupe.

Enligt den knivhuggne mannen ringde Badawis exflickvän till honom och frågade om han kunde komma ner och möta henne. På plats kom plötsligt Badawi fram. Han var upprörd och började ställa frågor angående relationen till exflickvännen. Därefter tvingade han med de båda in i sin bostad.

Enligt målsägande var Badawi ”uppjagad, galen och psykotisk” och troligen påverkad av droger. Han stack kniven i benet på sitt offer. Den angripne beskrev hur blodet rann och kände hur han domnade bort.

För att hindra förblödning lade Badawi ett tillfälligt förband runt benet på sitt offer. Därefter satte han på musik och krävde att exflickvännen och den knivhuggne mannen skulle dansa. Den knivhuggne mannen låg nu utslagen på golvet och då han uppenbarligen inte kunde dansa gick Badawi fram och stampade honom i huvudet två gånger. Därefter gav han sig på sin före detta flickvän.

När han sedan återvände till den blödande mannen, greppade han mannens halsband och högg honom två gånger med kniven i axeln. Därefter rispade han med kniven över ansiktet på honom.

Efter misshandeln släpade Badawi sitt offer ut i trapphuset och till sin bil. Därpå körde han sitt offer till Akademiska sjukhuset där han dumpade honom och lämnade platsen. Möjligen räddade detta mannens liv. Skadan hade varit livshotande om mannen inte kommit till behandling i tid, hävdade en läkare som vittnade i målet.

Enligt Uppsala tingsrätt hade 31-åringen aldrig direkt uppsåt att döda mannen, trots att han berättat att han efteråt insett att kniven sannolikt hade träffat en pulsåder.

Rätten noterade dock att Badawi själv hävdat att han har god kännedom om biomedicin samt vet hur farligt det är att hugga någon i låret. Tingsrätten skriver: ”När han då utdelar knivhugget/sticket så måste han ha varit medveten om att detta kan leda till döden och han har, som åklagaren hävdat, varit likgiltig för effekten. Åtalet för försök till mord är därför styrkt”.

I motsats till tingsrätten anser hovrätten att det inte är utrett huruvida Badawi har haft särskilda kunskaper om människans anatomi och konsekvenserna av knivhugg på lårets insida. Enligt hovrätten finns det heller inget stöd för att Badawi, när han högg, visste var kniven skulle träffa.

Åklagaren anses inte ha styrkt att Badawi, i gärningsögonblicket, haft som uppsåt att döda. Därför lindras straffet till grov misshandel istället för mordförsök.

Badawi förekommer i brottsregistret med minst 40 dokument. Han är tidigare dömd för bland annat grov olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, skadegörelse, misshandel, olaga hot och brott mot trafikförordningen.