terror-fredsgatan
Inrikes

Gata i centrala Stockholm stängs av permanent – terrorhot mot regeringskansliet orsak

Publicerad 6/13/2018
Annons

Att gator i Stockholm stängs av tillfälligt, för viss trafik eller enkelriktas är inte ovanligt och sker oftast av trafiktekniska skäl, celebra statsbesök eller för vägunderhåll. Nytt är emellertid att gator stängs permanent till följd av det förhöjda terrorhotet. Det sker nu med Fredsgatan som löper förbi regeringskansliet Rosenbad.

Stockholmarna får hädanefter vänja sig vid minskad framkomlighet och ökad köbildning i området runt regeringsbyggnaden. Orsaken är att regeringens säkerhetsavdelning, i spåren av förra årets muslimska terrorattack på Drottninggatan i Stockholm och de många terrordåd i samma religions namn som skett runtom i Europa på senare tid, bedömer Fredsgatan som en säkerhetsrisk.

Sannolikt har även Breiviks terrordåd i Norge 2011 spelat in i bedömningen. Det riktade sig förutom mot socialdemokraternas ungdomsverksamhet på Utöya också mot regeringskvarteret i Oslo.

Innan Trafikkontoret kan spärra av gatan för trafik måste ett formellt regeringsbeslut fattas. Fredsgatan är vältrafikerad av bilar som ska ta sig mellan östra och västra innerstaden. Det är oklart vilka alternativa färdvägar den trafiken nu ska omdirigeras till.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
661Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons