Medan man i flera kommuner valt att släcka gatubelysningen helt för att spara pengar under vintern, har man i Göteborg beslutat om en annan metod. Där dimrar man i stället belysningen och menar att det sparar mer pengar jämfört med att släcka ned helt. Samtidigt kritiserar polisen mörkläggningen.

Det är Trafikkontoret i Göteborg som menar att släcka ned inte är det bästa sättet att spara el på, i stället hävdar man att det går att spara mer om man dimrar – alltså sänker – belysningen.

– Dels går ljusen sönder av fukten som bildas om de är släckta och dels så sparar det faktiskt mer energi om man dimrar, säger Magnus Ekelund, planeringsledare på Trafikkontoret i Göteborg, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Flera kommuner kan ta bort gatubelysning i höst: ”Lägger stora summor”

– Det kan innebära att vi får lite mysigare belysning, säger SVT-reportern i inslaget.

Vissa tider på dygnet kan man låta ljusen gå för fullt medan man drar ned effekten andra tider när det inte behöver vara lika upplyst.

– Det finns bara fördelar med att dimra ner, dels så får vi fler felanmälningar om vi släcker för folk tror att de är sönder och dels så mår armaturerna bättre med tanke på fukt och liknande.

Otryggt mörker

En av de kommuner där man valt mörkläggning är Laholm, där släcker man två av tre gatlampor. Beslut kritiserats för att skapa otrygghet och för att vara trafikfarligt.

– Oerhört negativt att skapa så mycket mörker, säger kommunpolisen Kristian Nilsson som ser en risk för att brotten kan öka.

LÄS ÄVEN: Staten vill släcka ner hälften av gatubelysningen

– Jag tycker inte man ska chansa med människors trygghet.