Gävle kommun avslutar ett projekt som syftat till att komma till rätta med invandrarkulturellt hedersvåld och våldsbejakande extremism. Kommunledningen hänvisar istället till att strateger på enheten för social hållbarhet ska leda arbetet.

Det har pågått en mycket uppmärksammad debatt huruvida man ska ta emot individer som rest för att delta i terrorkriget för Islamiska staten och nu vill återvända för trygghet och välfärd i Sverige. Två veckor efter beskedet att IS sista fäste besegrades av kurdiska styrkor förbereder sig många kommuner för återvändare.

I Gävle väljer man istället att avsluta ett projekt med den tidigare polisen Magnus Ljung som under två år har arbetat som samordnare mot hedersvåld och våldsbejakande extremism i kommunen, rapporterar SVT.

Kommunen anser att projektet varit lärorikt men inte längre behövs och ersätter det istället med kommunens egna strateger på enheten för social hållbarhet.

– Vi har strateger och en säkerhetsavdelning som vi anser kan hantera den här frågan, säger Lars Lodin, förebyggandechef vid kommunen.

LÄS ÄVEN: Malmö har tagit emot flera IS-återvändare – men Malmöborna kan vara lugna hävdar polisen

Projektet som Ljung höll i handlade bland annat om utbildning av personal inom skola och socialtjänst för att upptäcka och förebygga individer som kan innebära en risk. Ljung är besviken över kommunens beslut att redan nu avsluta projektet. Två år är enligt honom för kort tid för ett sådant här arbete.

– Jag skulle säga minimum fem till tio år innan vi kan se förändringar för det handlar om att ändra attityder, säger Ljung.

Gävle har andra planer
Enligt socialdemokratiska kommunalrådet Jörgen Edsvik är en ordinarie verksamhet med kommunens egna strateger en bättre väg.

– En ordinarie verksamhet är alltid bättre än ett projekt om man tittar långsiktigt. Vi har lärt oss mycket av projektet och många bra insatser har gjorts och det ska fortsätta och intensifieras nu, säger Edsvik.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar