I ett valtal 2014 frågade Geert Wilders, partiledare för Hollandsvänliga och islamkritiska Frihetspartiet (PVV), åhörarna om de önskade se fler eller färre migranter från Marocko i landet. Wilders polisanmäldes för att ha ställt frågan och fälldes 2016 för hets mot folkgrupp. Nu fyra år senare får partiledaren dock upprättelse genom att den tidigare domen mot honom undanröjs. Det rapporterar bland annat BBC.

Wilders har hela tiden hävdat att hans valtal var inom ramen för den grundlagsfästa yttrandefriheten och får nu rätt när den tidigare domen prövats i högre instans och befunnits vara felaktig. Det Wilders sa är enligt rätten inte att betrakta som hets mot folkgrupp eller diskriminering. Däremot anser man att Wilders förolämpat marockaner genom att ställa den aktuella frågan och lova följa väljarnas vilja när svaret blev att de vill ha minskad invandring från Marocko.

I en kommentar säger Wilders att varken han eller hans väljare är rasister och att upprättelsen visar både det och att de domare som tidigare fällde honom är fullständigt verklighetsfrånvända. Han lovar också att aldrig låta sig tystas eller acceptera att få sin yttrandefrihet inskränkt.

Domstolsutslaget innebär förutom att Wilders rentvås också att han slipper betala de 5 000 euro i böter som åklagarna yrkat på. Domstolen slog samtidigt fast att Wilders genom att ha haft de här anklagelserna hängade över sig i flera år “redan betalat ett högt pris för att ha sagt sin åsikt”.

2011 ställdes Wilders inför rätta efter att ha jämfört islam med nazism, något som bland annat den legendariske brittiske premiärministern och Nobelpristagaren Winston Chruchill tidigare gjort. Under andra världskriget samarbetade också flera av den muslimska världens ledare med Hitler förenade med honom i sitt hat mot judar. Den tyske massmördarens bok Mein Kampf är ännu idag en bästsäljare i delar av den muslimska världen.

Partiledaren ville på grund av dessa kopplingar bannlysa Koranen i Nederländerna. Rättegången som utmynnade i att Wilders frikändes fick stor publicitet både inom landet och internationellt.