Den islamkritiske partiledare och parlamentsledamoten Geert Wilders sa nyligen att han har planer på att återuppta en tävling om Muhammed-teckningar. För omkring ett år sedan avbokade han ett sådant arrangemang på grund av hot om våld.

I ett inlägg på Twitter ska Wilders ha uppmanat folk att skicka in deras Muhammed-teckningar, rapporterar bland annat Reuters.

”Yttrandefrihet måste vinna över våld och islamska fatwas”, skrev han. I augusti 2018 avbokade han en liknande tillställning efter att polisen arresterat en man som planerade att mörda Wilders på grund av Muhammed-tävlingen.

Det anordnades även stora demonstrationer i Pakistan, organiserat av islamist-partiet Tehreek-e-Labbaik, som även uppmanade muslimska länder att bryta alla band med Nederländerna.

Bilder av Muhammed är traditionellt sett förbjudna inom islam då det ses som idoldyrkan. Karikatyrer är speciellt upprörande för dem, skriver Reuters.

2005 års muhammed-upplopp runt om i muslimska världen kom efter att Jyllandsposten publicerat teckningar av Muhammed och flera försöker att döda dess chefredaktör och tecknaren Kurt Westergaard gjordes.

Tip år senare gick två islamister och mördade 12 personer i Charlie Hebdo-tidningens kontor in Paris, som också gjort sig kända för att publicera Muhammed-teckningar.