En obduktion visar att 46-årige George Floyd, som avled i samband med ett polisingripande i Minneapolis, inte kvävdes till döds av polisen och inte utsattes för stryptag. Dödsorsaken uppges i stället vara att den omilda behandling den gripne fick utstå blev för mycket för hans hjärta som var i mycket dåligt skick.

George Floyd led sedan tidigare av dubbla hjärtåkommor. Det framkom när en andra rättsmedicinsk obduktion nu genomförts. Även de berusningsmedel som 46-åringen hade i blodet vid gripandet uppges ha bidragit till den tragiska utgången, skriver Washington Times:

De kombinerade effekterna av att Mr Floyd gripits av polis, hans underliggande hälsa och alla eventuella berusningsmedel i hans system bidrog troligtvis till hans död

LÄS ÄVEN: Brutalt kaos i flera amerikanska storstäder

Det framgår inte om anklagelserna om vållande till annans död som riktats mot polismannen Derek Michael Chauvin som var den mest aktive under gripandet kommer att mildras som en följd av de nya fynden. Han och flera andra av de poliser som deltog i insatsen stängdes omedelbart av från sina jobb efter händelsen.

LÄS ÄVEN: USA: Här faller vita på knä inför svarta för att be om ursäkt för ’rasism’

Gripandet föranleddes av att en butiksinnehavare larmat om att George Floyd uppträtt berusad i butiken och betalat för varor med falska sedlar. Poliserna på plats har uppgett att ingripandet blev hårdhänt på grund av att Floyd gjorde motstånd, medan vittnen gör gällande att så inte var fallet.

Floyd hölls i samband med att han greps hårt nedtryckt på marken i åtta minuter. Han uppges under den tidsperioden klagat flera gånger på att han hade svårt att andas och sedan blivit omtöcknad och okontaktbar, vilket videofilmer bekräftar.

LÄS ÄVEN: Trump: Antifa klassas som terrororganisation

Våldsbejakande och politiskt extremistiska krafter, däribland Black Lives Matter och Antifa, har exploaterat dödsfallet för att piska upp rasmotsättningar, något som lett till omfattande kravaller, upplopp, mordbränder, plundring av butiker och våld i flera amerikanska städer. Över 4 000 våldsverkare uppges ha gripits och flera personer har dött i tumultet.

President Donald Trump har som en följd av detta förklarat Antifa som en terrororganisation. Det är oklart om även Black Lives Matter kommer att bli föremål för några åtgärder.