Demokratiske presidentkandidaten Joe Bidens knappa vinstmarginal över president Donald Trump i delstaten Georgia står sig efter att alla röster räknats om manuellt. Men Trump, som vidhåller att valfusk förekommit, kan begära ytterligare en omräkning.

Den omräkning som nu slutförts skedde inte på begäran av någon av kandidaterna. I stället var det en regel som utlöstes genom att marginalen mellan Trump och Biden var så liten, endast 0,3 procent att en obligatorisk kontrollräkning ska göras.

Oräknade röster hittades

I samband med omräkningen hittades cirka 5 800 röster som inte räknats, majoriteten var Trump-röster. Det räckte dock inte för att tippa över segern till den sittande presidentens fördel. Ansvariga hänvisar till den mänskliga faktorn medan Trumpkampanjen menar att det indikerar fusk och att det som nu hittats kan vara toppen av ett isberg.

Kan begära ännu en omräkning

Marginalen är nu ännu mindre än efter den ursprungliga rösträkningen och Trumpadministrationen kan inom 48 timmar begära en ytterligare omräkning som dock i så fall kommer att ske maskinellt. Innan en sådan begäran kan ske ska det omräknade resultatet attesteras av den delstatliga valmyndigheten, vilket väntas ske någon gång under fredagen.

Från Trumpkampanjen riktas nu kritik mot att media återigen föregriper valresultatet i sin rapportering om rösträkningen i Georgia. Innan certifiering och eventuell ny omräkning är resultatet inte officiellt stadfäst och giltigt.

Första Demokratiska vinsten sedan 1992

2016 vann Trump Georgia med betryggande marginal över Demokraternas Hillary Clinton och ingen Demokrat har vunnit där sedan 1992 då hennes make Bill Clinton tog hem segern 1992. Under den innevarande mandatperioden har Demokraterna och vänsterorienterade aktivistgrupper mobiliserat för att förmå fler svarta i delstaten att rösta.

Detta tros vara huvudorsaken till Bidens framgång. Men den Republikanske delstatsministern Brad Raffensperger menar att Trump också kan ha bundit ris åt egen rygg genom att uppmana väljarna att inte poströsta. Detta menar Raffensperger kan ha resulterat i ett soffliggeri som drabbat Trump hårdare än Biden och kostat honom delstatssegern.

Kan även avgöra majoriteten i senaten

Georgia fortsätter att vara i blickfånget även efter att duellen mellan Trump och Biden är över. Delstaten kan komma att bli avgörande för om senaten i kongressen får fortsatt Republikansk majoritet eller tippar över till Demokraternas favör, vilket i så fall skulle ge Biden som president betydligt starkare muskler att driva politiken i en annan riktning.

LÄS MER: Alla röster i Georgia ska räknas om för hand