åkesson-löfven

Foto: Sverigedemokraterna, CC BY 3.0 / Staffan Andersson, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Gick från S till SD: ”Bör tänka på Sveriges befolkning och inte hela världens”

Publicerad 11/3/2021
Annons

Onsdagens SVT Uppdrag granskning handlar om alla de före detta socialdemokrater som känner sig svikna av partiet och har gått över till Sverigedemokraterna.

Enligt Uppdrag granskning finns det inom Socialdemokraterna en utbredd kritik mot hur partiet hanterat Sverigedemokraterna. Enligt personer med ledande positioner insåg partiet för sent att man tappade kärnväljarna, LO-medlemmar, till vad man pekat ut som sin värsta ideologiska fiende. Den hårdaste kritiken riktas mot avgående partiledare Stefan Löfven.

LÄS ÄVEN: LO:s medlemmar vill inte att fackavgiften ska gå till Socialdemokraterna

Frilansskribenten och författaren Torbjörn Nilsson har på uppdrag av Uppdrag granskning intervjuat ett 15-tal personer.

– Jag har pratat med personer som har arbetat nära Stefan Löfven som beskriver det som att den stora berättelsen om honom när han slutar är den draksådd han sådde i fackföreningsrörelsen med januariavtalet. Att fackföreningsrörelsen behövde förlora de här striderna för regeringens skull och att man därefter har blivit tysta och hunsade, säger Torbjörn Nilsson.

Gräl om invandringen

Nilssons källor vittnar om ett stort bråk mellan partiet och LO om invandring och dess konsekvenser på arbetsmarknaden. Det så kallade januariavtalet skapade splittring och sedan några år tillbaka är Sverigedemokraterna största parti bland LO-medlemmarna.

Att endast syssla med att kalla SD för ett rasistiskt parti var en misslyckad strategi och gjorde så att folk till slut slutade lyssna, säger en högt uppsatt person som suttit i LO-styrelsen. En tidigare medarbetare till Löfven menar att statsministern helt missat bilden av partiet som att man bara är intresserade av klimat och hatar vita män som åker bil.

LÄS ÄVEN: Mats Fredlund tar strid mot LO-fackens politiska förföljelse av Sverigedemokrater

– Någonstans är det ett bedrägligt lugn i partiet. Så som en källa uttryckte det till mig ”Det är så konstigt. Det borde vara full panik i arbetarrörelsen nu, men det är inte det”, säger Torbjörn Nilsson.

SD dagens S

Ett par av de personer som lämnat S för SD är Peter Karlsson och Maria Salomonsson från Borlänge. Karlsson menar att är SD som ligger närmast det S var en gång i tiden där man sätter Sveriges befolkning främst och inte resten av den övriga världens.

– Hultqvist sade ju, om sverigedemokrater, ”Hur man än sminkar en gris så är man fortfarande en gris”. Om de vill ha sverigedemokrater tillbaka som socialdemokratiska väljare, ville de då ha grisar i sitt parti? säger Peter Karlsson.

LÄS ÄVEN: SD största parti bland manliga LO-väljare

Maria Salomonsson har varit socialdemokrat i alla år men nu har hon fått nog.

– När försäkringskassan började svika sjuka och personer med särskilda behov samt brottsoffer som inte blir tagna på allvar, då brast mitt förtroende för Socialdemokraterna, säger Maria Salomonsson som också upplever att SD-ledaren Jimmie Åkesson till skillnad från andra lyssnar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons