giorgia meloni el
Utrikes

Giorgia Meloni om elkrisen: ”Kommer prioritera Italien”

Publicerad 09:00
Annons

Giorgia Meloni, Italiens nästa premiärminister, besökte på lördagen en jordbruksmässa i Milano. Hon talade till bönder och producenter – och lovade att sätta nationella intressen först när det kommer till att ta itu med de skyhöga elpriserna.

När den italienska energijätten Eni på lördagen rapporterade att Rysslands Gazprom sagt att de inte kunde bekräfta några gasleveranser – via gasledningarna som går genom Österrike på grund av nya österrikiska regler – bestämde sig Giorgia Meloni för att hålla ett tal.

”Italien först”. Det var budskapet gällande elkrisen under Melonis första publika framträdande efter att hennes parti Italiens bröder (FDI) vunnit landets nationella val med flest röster av alla partier.

I talet nämnde Meloni att Tyskland tidigare i veckan meddelat att de kommer spendera upp till 200 miljarder euro för att hjälpa inhemska konsumenter och företag att hantera de stigande elpriserna orsakade av Rysslands krig i Ukraina. Detta samtidigt som de vägrar att stödja ett europeiskt pristak på gas vilket Italien och andra EU-länder velat ha.

Vill försvara Italiens nationella intressen

– Italiens hållning måste återgå till att börja med att försvara sina nationella intressen för att hitta gemensamma lösningar, sa hon till jordbrukarna i Milano.

FDI-ledaren sa att om hennes regering framöver vidtar en liknande åtgärd som Tyskland så bör det inte ses som en populistisk reaktion på det, utan snarare som en klarsynt strategi för att ”försvara nationella intressen för att komma fram till gemensamma lösningar”.

– Det är en sak som kommer att förändras under de kommande månaderna. Det innebär inte att ha en negativ hållning till andra, det betyder att ha en positiv inställning till oss själva som utgår från försvaret av nationella intressen, eftersom alla andra gör det, sa hon.

LÄS ÄVEN: Stor seger för italienska högern – Meloni ny premiärminister

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons