usa flagga graf uppåt
Utrikes

Glödhet börs och arbetsmarknad i USA

Publicerad 1/5/2018
Annons

Den amerikanska ekonomin har under senaste året sedan Donald Trump tillträdde som president tagit rejäl fart. Såväl börserna som arbetsmarknaden är glödheta och förutspås fortsätta vara det också under 2018, bland annat som ett resultat av den massiva skattereform som nyligen godkändes av Kongressen och presidenten och som nu håller på att genomföras.

Under torsdagen passerade det amerikanska börsindexet Dow Jones historiska 25.000, ett nytt rekord och den snabbaste ökningen med 1.000 poäng i historien. Även arbetsmarknaden går som tåget. För närvarande råder 4,1 procent arbetslöshet, vilket är den lägsta arbetslösheten på flera decennier i USA. Från flera sektorer, för såväl jobb som kräver hög utbildning som enklare jobb, kommer nu signaler om att det till och med råder kraftig och akut arbetskraftsbrist. Så är det bland annat inom byggsektorn.

Under november 2017 spenderade USA mer pengar än någonsin på byggarbeten, höga siffror som sannolikt kommer fortsätta under hela 2018. Enligt en studie utförd av en stor amerikansk byggföretagsorganisation kommer 75 procent av byggföretagen i USA anställa ny personal under 2018. Många av dessa vill dessutom anställa ett betydande antal nya byggnadsarbetare.

Problemet är dock att det råder stor arbetskraftsbrist i USA, även för enkla jobb, och att byggföretagen därmed inte kommer att kunna rekrytera tillräckligt många anställda för att fylla de lediga jobben. Detta trots att majoriteten av byggföretagen rapporterar att de höjer lönerna och/eller erbjuder diverse bonusar och nya förmåner till sina anställda.

Utöver byggandet av Mexiko-muren och immigrationsreformen är en massiv infrastruktursatsning Donald Trumps viktigaste politiska mål för 2018, något som förutspås leda till en än mer positiv utveckling på arbetsmarknaden för byggnadsarbetare och byggföretag och sannolikt därmed även för de amerikanska börserna. Detta förutsatt att satsningen godkänns och genomförs.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons