Det var i en rapport med titeln ”the Genome Revolution” som Goldman Sachs analytiker reser frågan om det kan vara dåligt för affärerna att bota patienter

”Potentialen att ge ’one shot cures’ är en av de mest attraktiva aspekterna av genterapi, genetisk cellterapi och förändring av gener. Sådan behandling skapar emellertid en väldigt annorlunda syn rörande återkommande inkomst jämfört med kroniska terapier”, skrev analytikern Salveen Richter till sina klienter i tisdags.

”Samtidigt som ett sådant erbjudande för med sig väldigt stora värden för patienter och samhället kan det utgöra en utmaning för genmedicinutvecklare som söker efter återkommande kassaflöde”

Richter citerade Gilead Sciences’ behandling för hepatit C, som botat mer än 90 procent av patienterna. Företagets försäljning av hepatit C-behandling var på sin topp 2015 med 12,5 miljarder dollar i försäljning men har fallit sedan dess. I år beräknas försäljningen vara nere på 4 miljarder dollar.

I rapporten skriver de att GILD är ett exempel på hur deras framgång med behandlingen av hepatit C ”gradvis utarmat den tillgängliga patientpoolen”. Analytikern påpekar även att en framgångsrik behandling också minskar smittspridningen och att även detta minskar ”incidentpoolen”.