google

Foto: Coolcaesar.

Utrikes

Google-anställda ville främja migrationssajter i sökresultat efter Trumps reseförbud

Publicerad 9/24/2018
Annons

I ett mejl daterat den 29 januari som The Wall Street Journal har tagit del av diskuterar Google-anställda ”det viktiga” i att främja sajter som är för migration, detta efter att president Donald Trump velat förbjuda resor till USA för medborgare i vissa länder.

I mejlet skriver man bland annat att USA och Google inte skulle existera utan invandring.

En anställd menade att sökresultaten efter Trumps reseförbud genererade ”islamofobiska, algoritmiska partiska resultat från söktermer som islam, muslim, Iran” med mera.

Mer specifikt ville man främja migrationsvänliga organisationers sajter som användare kunde donera till, men även nyheter kring frågan för att hålla användare medvetna om hur de kunde bistå.

För att göra detta ville man använda en experimentell funktion som heter Highlights där vissa sajter eller användare kan posta uppdateringar som dyker upp direkt i nästa sökresultat.

Planen sjösattes dock aldrig då chefer varnade för att frågan var ”högst politisk” vilket de inte borde blanda sig in i.

Google har inte velat avslöja vilka de anställda som diskuterade frågan är och om fallet resulterat i några påföljder. Man menar också att det hela bara rörde sig om diskussioner och försäkrar att Google aldrig manipulerat sökresultat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons