absher
Utrikes

Google och Apple vägrar ta bort saudiarabisk app som låter män kontrollera kvinnor

Publicerad 3/4/2019
Annons

Appen Absher används av män för att tillåta eller dra tillbaka resetillstånd för kvinnor och skickar notifieringar om en kvinna använder ett pass, vilket förhindrar dem från att fly landet. Amerikanska politiker har krävt att appen tas bort men både Google och Apple vägrar.

Appen låter kvinnors förmyndare ange var de kan röra sig, hur länge och vilka flygplatser de tillåts besöka i den islamska diktaturen.

Demokraten Jackie Speier har med 13 andra kongressledamöter krävt att appen ska tas bort. Man menar att Google och Apple är ”medbrottslingar i förtrycket av saudiarabiska kvinnor”.

Enligt Google följer den statliga appen företagets alla riktlinjer och krav och således kommer den fortsätta distribueras via Google Play. Hos Apple påstår man att appen fortfarande ”utreds” medan politikerna bakom uppropet anklagar dem för att fördröja processen och man kräver ett beslut. Enligt Speier är svaren från båda företagen ”djupt otillfredsställande”.

– Vilken ironi. I väst används denna teknologi för att förbättra liv och i Saudiarabien används de för att upprätthålla könsapartheid, säger Yasmine Mohammed, ex-muslimsk kvinnorättsaktivist.

Även Human Rights Watch och Amnesty International har uttryckt oro över appen som sammanlagt har laddats ned mer än en miljon gånger.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons