robinhood-gamestop-google
EkonomiUtrikes

Google raderar tusentals negativa omdömen om appen Robinhood

Publicerad 2/2/2021
Annons

IT-jätten Google uppmärksammas för att i sin sökmotor ha censurerat bort närmare hundratusen negativa omdömen om aktiehandelsappen Robinhood som finns tillgänglig för hämtning på Google Play Store. Det rapporterar bland annat New York Post.

Den hypade appen Robinhood för aktiehandel har fått utstå kraftig kritik för att ha vänt småspararna ryggen och lierat sig med hegdefonderna på Wall Street genom att stoppa den uppmärksammade handeln med Gamestops aktie.

Detta i syfte att minska förlusterna på Wall Street där man genom så kallad blankning spekulerat i spelföretagets undergång och nu förlorat stora pengar när de små investerarna gick samman och fick aktien att i stället stiga kraftigt.

Från välsedd till avskydd

Innan detta skedde var Robinhood en välsedd nykomling bland små enskilda så kallade daytraders eftersom man via appen enkelt och dessutom utan extra kostnader kan handla med aktier. Men efter händelsen med Gamestop upplever man att Robinhood inte längre är på de svagas sida utan i stället i maskopi med den rike sheriffen.

Kritiken bland småspararna mot Robinhood har inte varit nådig sedan man efter påtryckningar från de stora blankningsförlorarna på Wall Street valde att stoppa handeln med spelbutiksföretaget Gamestops aktie.

På liknande sätt som man samordnade sina köp av aktien har man nu koordinerat sin kritik för att få största möjliga genomslag. Alla småsparare har uppmanats att gå in på Google Play Store och ge appen Robinhood ett negativt omdöme.

Närmare 100 tusen omdömen raderades

Kampanjen lyckades av allt att döma och man fick genom kampanjen ned snittbetyget för appen till endast en stjärna. Detta gillas inte av Google som nu uppges ha raderat uppemot 100 tusen negativa omdömen för att få upp Robinhoods popularitetsbetyg igen.

Detta sker i en tid då Google befinner sig i starkt blåsväder för andra storskaliga censuråtgärder i sin sökmotor och på Youtube mot bland annat politiskt konservativa, nu senast inför, under och efter presidentvalet i USA samtidigt som man gynnat och positivt särbehandlat vänsterliberala aktörer.

Att så många omdömen verkligen raderats kan utläsas av att betyget för Robinhoods app på torsdagen grundade sig på närmare 275 000 omdömen. På fredagen hade plötsligt antalet omdömen minskat till 176 000 och betyget hade lika plötsligt stigit till fyra stjärnor.

Google försvarar åtgärden

Google försvarar censuråtgärden med hänvisning till regler som säger att det är förbjudet att manipulera en apps genomsnittliga rankning. Man menar att det det som nu gjorts inte är något nytt utan i enlighet med ett system för ”missbruk” som funnits på plats länge och som man efter anklagelser bedyrar inte har politisk slagsida åt något håll.

Robinhood har efter det massiva missnöjet från småspararna delvis lättat på restriktionerna för handel med Gamestops aktie. Men ilskan dröjer kvar och enligt uppgift fortsätter det att strömma in negativa omdömen om appen på Google Play Store. Det är oklart om Google kommer att vidta ännu en rensning.

I skriftliga kommentarer till att man ger Robinhood ett lågt betyg skriver vissa att man nu sagt upp sitt konto i appen och aldrig kommer att använda den igen.

Robinhood stäms och granskas i utredning

Andra har valt att stämma Robinhood för det man menar var en olaglig frysning av Gamestop-aktien. Enligt uppgift har ett 30-tal stämningsansökningar strömmat in så här långt. En juridisk utredning uppges också ha sjösatts för att granska hur huvudmännen bakom appen agerat.

LÄS ÄVEN: Småsparare tjänade miljoner när storfinansen förlorade miljarder

I diskussionen om den bakomliggande händelsen med Gamestops aktie har två läger uppstått. Det ena tar parti för småspararna som en slags David mot Goliat i en aktievärld där jättarna på Wall Street har för mycket ekonomisk makt men nu genom gräsrötters organisation kunnat utmanas. I det andra lägret fördöms det som skett som en kupp och något som äventyrar och skadar hela det ekonomiska systemet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons