➤ Även om datan är krypterad kan utomstående komma över informationen, exempelvis genom att placera spionprogram på enheten ifråga.

Googles platsregistrering ska enligt nyhetssajten Quartz alltid vara aktivt och samla in data om användarnas lokalisering – även om man aktivt valt att stänga av denna funktion eller inte ens har ett sim-kort i mobiltelefonen.

Data om närmaste mobilmast sänds även till Google ifall man är uppkopplad mot internet via WiFi, utan att nödvändigtvis behöva använda en app.

Datainsamlingen har pågått sedan början av året. De dåliga nyheterna är att man inte kan stänga av denna – de goda nyheterna är att Google hävdar att man kommer upphöra med detta i slutet av november.

Adresserna till uppkopplingspunkterna har enligt Google skickats till systemet för push-aviseringar och meddelanden på Androidtelefoner men ska aldrig ha använts eller lagrats.

Exakt hur man tänkt att denna data skulle kunna förbättra push-aviseringar och meddelanden är oklart.

– Det är verkligen ett mysterium varför detta inte är frivilligt, säger Matthew Hickey, säkerhetsexpert och forskare på säkerhetsföretaget Hacker House, till Quartz.