smartphone mobil telefon

Foto: Maliha Mannan.

Utrikes

Google tillhandahåller sharia-app – används för att rapporterna blasfemi

Publicerad 12/23/2018
Annons

Den 7 december godkände Google Play den senaste versionen av appen Smart Pakem. Dess syfte är att förenkla för muslimer i den indonesiska huvudstaden Jakarta att rapportera misstänkta fall av brott mot sharialag som blasfemi och kätteri – brott som kan ge fängelse.

Nästan 90 procent av Indonesiens befolkning är muslimer, huvudsakligen sunni. Officiellt har man religionsfrihet men i praktiken är denna mycket begränsad och landet har sex religioner med officiell status: islam, hinduism, buddhism, protestantism, katolicism samt konfucianism. Lagen kräver att man i sina identitetshandlingar bekänner sig till någon av dessa. Övriga religioner, liksom ateister, saknad skydd. Blott att offentligt deklarera sig som ateist kan räckas för att dömas.

Utöver blasfemi och kätteri gentemot islam låter appen användarna även rapportera utövande av annan religion än de sex officiella eller oortodoxa tolkningar av dessa.

Appen är skapad av åklagarmyndigheten i Jakarta och ska ”utbilda allmänheten och modernisera rapporteringsprocessen”.

Medan fullskalig sharia inte tillämpas i de flesta delarna av landet är blasfemi förbjudet i enlighet med landets lag och kan ge fängelse i upp till fem år.

Sedan 2004 har omkring 150 personer dömts för blasfemi.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons