I en intervju kallar den republikanske senatorn Ted Cruz, som varit drivande i ifrågasättandet av de stora plattformarnas makt och godtyckliga censur, Google för världens farligaste företag samt ett hot mot fria och rättvisa val.

Senast i november kallades Twitters vd Jack Dorsey till senatsförhör där Ted Cruz konstaterade att plattformen agerar på ett partiskt och selektivt sätt. I slutet av oktober gick Cruz hårt åt Dorsey och Twitters godtyckliga censur.

LÄS ÄVEN: Twitter kallas till amerikanska senaten efter att ha censurerat Biden-skandalen om Ukraina-eposten

I en intervju med Breitbart beskriver Cruz Big Tech, de stora teknikföretagen och plattformarna på nätet, som det enskilt största hotet mot fria och rättvisa val i USA. Google menar han är värst av alla och ”det farligaste företaget i världen” på grund av sin storlek, makt och kontroll över de allra flesta människors sökningar.

Cruz påminde om ett förhör 2019 där psykologen Dr. Robert Epstein vittnade om plattformarnas möjligheter till manipulering. Man konstaterade då att Google genom manipulerade sökresultat skiftat minst mer än 2,6 miljoner röster till Demokraternas fördel i presidentvalet 2016.

LÄS ÄVEN: Professor: Google manipulerade upp till tio miljoner att rösta på Hillary Clinton

Han tillade också att Dr. Robert Epstein inte är republikan utan demokrat som röstade på Hillary Clinton men är ursinnig över det maktmissbruk han ser.

Cruz nämnde även Twitter som han menar är den mest fräcka plattformen där man, liksom Facebook, censurerade The New York Posts avslöjanden om familjen Bidens förehavanden i Ukraina och Kina.

– Vi hade just precis ett förhör där Jack Dorsey vittnade med ett skägg som såg ut som att han hade krupit fram från under en bro, säger Cruz.

Agerandet kan ha avgjort valet då en betydande andel demokrater uppgett att de inte skulle röstat på Biden ifall de hade haft vetskap om nyheten.

LÄS ÄVEN: VALPÅVERKAN: Facebook avslöjas ha hindrat spridningen av artiklar från högersajter

Även om Cruz betecknar Facebook som ”mycket problematiskt” är han ändå desto mer förlåtande mot plattformen och berömmer dess vd Mark Zuckerberg för att han åtminstone medger behovet av att skydda yttrandefriheten.

Samtidigt konstaterar Cruz att genom att bara säga att yttrandefrihet är viktigt framstår Zuckerberg enkelt som mycket bättre än sina rivaler då Twitter och Google är så ruttna.