Två decennier efter att svenska folket röstade nej till att införa euron som valuta höjs nu fler röster för att Sverige visst bör gå med, och före detta statsminister Göran Persson tror att det ändå bli ett ja så småningom.

Det var den 14 september 2003 som det blev ett tydligt nej till euron med 55,9 procent mot och 42 procent för.

Dåvarande statsminister, socialdemokraten Göran Persson – numera styrelseordförande i LKAB och Swedbank, är i dag övertygad om att Sverige kommer införa euron som valuta ”inom en överskådlig framtid” och för att detta ska ske menar att att det inte behövs en ny folkomröstning.

LÄS ÄVEN: SD-kravet: Sparka Göran Persson

– Det kommer att bli så och dom som håller ihop omkring den här euron, valutan, utgör kärnan i ett framväxande Europa vi behöver ha för att balansera andra krafter globalt, säger han till statsradion.

– Jag tror inte att det blir efter någon folkomröstningskampanj, det tror jag inte.

Inget medhåll från S

Enligt mätningar från SCB skulle endast omkring 30 procent rösta ja till euron i dag och 50 procent nej.

Persson får dock inte något medhåll från sitt gamla parti. I en kommentar till SR skriver Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson, att Socialdemokraterna ”i nuläget inte ser någon anledning till att ompröva folkomröstningen 2003, utan anser att Sverige fortsatt ska stå utanför eurosamarbetet och vår inställning är att vi inte kan gå med utan en bred folklig förankring”.

LÄS ÄVEN: Göran Persson efterlyser volymmål och begränsad välfärd för migranter