Gospelkvinnor massvåldtogs av 80 män – ”Jag hade aldrig varit med en man innan”
Foto: Veli Nhlapo

Fler än 80 misstänkta gärningsmän har gripits för en massvåldtäkt mot åtta kvinnor utanför Johannesburg i Sydafrika. Det rapporterar sydafrikanska medier.

Händelsen inträffade i torsdagskväll förra veckan. En grupp på 22 personer höll på att spela in en musikvideo vid en övergiven gruva i Krugersdorp, väster om Johannesburg – en gruvstad med en relativt stor andel vita invånare.

Plötsligt dök flera beväpnade män upp och tvingade ned alla i filmteamet på marken. De rånades på sina värdesaker, och åtta kvinnliga modeller som skulle vara med i musikvideon våldtogs. En av kvinnorna uppges ha våldtagits av tio olika män.

Foto: Polisen

Fler än 80 gripna

Enligt flera sydafrikanska medier uppstod efter dådet skottväxling mellan förövarna och ditlarmad polis. Die Son skriver att två gärningsmän sköts ihjäl och ytterligare en skadades. 65 av våldtäktsrånarna greps. Senare greps ytterligare 17 misstänkta.

The Sowetan skriver att många av de misstänkta är minderåriga. Den yngsta bara 12 år gammal. Ett 80-tal personer har nu ställts inför rätta för det brutala dådet, varav den yngsta bara är 14 år.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i Sydafrika och Bheki Cele, landets polisminister, kallar den ”barbarisk”. När de misstänkta fördes till domstolen i måndags samlades arga demonstranter utanför.

Skulle spela in gospel

Tre av de våldtagna kvinnorna berättar för Sunday World om traumat. De hade bokats via sin agent för att delta i inspelningen av en musikvideo åt en gospelartist.

– Jag är inte säker på hur många killar som våldtog mig, men vi kan säga runt sex och de flesta av dem hade vapen. De rörde aldrig några vita människor som var där med oss, berättar en av dem.

En annan kvinna berättar att hon försökte fly, men stoppades av en man som försökte våldta henne.

– Jag hade aldrig varit med en man innan, säger hon.

Illegala invandrare pekas ut

I flera medier pekas illegala invandrare från Lesotho ut som skyldiga till våldtäkterna. Enligt en kvinna är det framförallt invandrare därifrån, men även sådana som kommer från Moçambique och Malawi som sprider skräck och otrygghet.

I Sydafrika är de ofta kända som ”zama-zamas”, vilket är zulu för någon som försöker om och om igen. Ordet syftar på att de illegala invandrarna försöker försörja sig på illegal gruvdrift.

Det finns hundratals gamla nedlagda kolgruvor i Sydafrika som inte längre anses lönsamma, och dessa ”zama-zamas” lockas till landet för att försöka tjäna pengar på att bryta det som finns kvar i dem.

Det uppges finnas tiotusentals zama-zamas i Sydafrika och många sydafrikaner kräver att regeringen ingriper mot dem.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Ensam man försvarar sin familj mot gäng

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.