migranter-medelhavet-götegorg-avenyn-götaplatsen

Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet / Pär Henning

Inrikes

Göteborg avsäger sig framtida vinster – dumpar migranter i andra kommuner

Publicerad 8/5/2023
Annons

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Jonas Attenius (S), har många rika kranskommuner inte tagit så kallat ansvar för mottagningen av nyanlända migranter. Nu kräver han att de de ställer upp och delar bördan.

Göteborgs rödgröna styre anser att staden har tagit ett för stort ”ansvar” jämfört med andra kommuner och vill nu att andra tar emot fler.

Nyligen skickade Göteborgs stad ett brev till 48 kommuner i Västra Götaland där man erbjuder dessa att ta emot delar av de nyanlända som anvisats till staden under 2024 i enlighet med bosättningslagen.

LÄS ÄVEN: Sandviken fem år efter fejkade vinstrapporten – går tiotals miljoner back på invandringen

– Ja, det är inget att sticka under stol med. Vi kan titta på vissa stadsdelar som redan under Göran Johanssons dagar inte hade några barn med svenska som modersmål, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

– För att fortsatt lyckas bra med integrationen kan vi inte ha barn, inte bara de med uppehållstillstånd, som växer upp i områden med förskoleklasser som har noll barn med svenska som modersmål.

Placeras i välbärgade stadsdelar

Efter att de rödgröna tog makten efter valet i fjol har man beslutat att nyanlända som placeras i Göteborg endast ska få bostad i mer välbärgade stadsdelar för att inte öka segregationen i stadens förorter.

– Det är viktigt att säga: Vi kan inte tvinga de andra kommunerna att ta emot vår andel, men vi kan be dem stötta oss i arbetet framåt.

LÄS ÄVEN: Rapport visar: Invandringen kostar 130 miljarder om året

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons