SVT klimat skola
Inrikes

Göteborg tvingar elever till köttfria och ”klimatsmarta” måltider

Publicerad 9/21/2019
Annons

Från och med nästa år kommer elever i Göteborgs kommunala grundskolor tvingas till köttfria och klimatsmarta måltider för att rädda klimatet. ”Det är inget kontroversiellt alls att man gör så här”, säger Naod Habtemichael (C).

Det framgår att Göteborgs skolor i minst tio stadsdelar har en köttfri dag per vecka och flera skolor har även två. Men nästa år kommer alla tvingas till två dagar trots att elever har klagat att de orkar mindre.

LÄS ÄVEN: Stockholmsforskare vill väcka idén att äta människor för att rädda klimatet

De påtvingade köttfria lunchmåltiderna är i första hand inte ett steg för att värna om djur utan det så kallade klimathotet. Det är även värt att statstelevisionen använder ordet ”klimat” hela åtta gånger i sin artikel.

SVT: ”Är det nästan lite pinsamt att äta kött?”
När statstelevisionen besöker Rosendalsskolan för att höra hur eleverna ser på beslutet ställer de ledande frågor till elever i årskurs 6.

SVT-reportern: ”Är det nästan lite pinsamt att äta kött?”. En flicka känner sig pressad att svara som att hon gjort sig skyldig till något felaktigt:Sedan fortsätter SVT:s reporter till nästa elev som man vill få ut i rampljuset med uttalanden som är i linje med inslagets agenda. ”Är du orolig för miljön – och kopplar du det till det du äter?”.


Kommunalråd: ”Inget kontroversiellt”
Det är grundskoleförvaltningen som har beslutat att eleverna ska ha en lunchfördelning enligt följande år 2020: kött, fisk, två vegetariska och en klimatsmart. Med klimatsmart måltid ska eleverna tvingas äta något som är ”klimatanpassat” och kommer inte bestå av uppvärmda matrester.

– Det är inget kontroversiellt alls att man gör så här. Det viktigaste är att barnen får i sig näringsrik mat, slår centerpartiets kommunalråd Naod Habtemichael fast.

LÄS ÄVEN: Barn ska tränas att äta avfall och insekter – ”klimatsmart”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons