Malmö Rosengård

Genrebild Rosengård. Foto: Faksimil Flickr

Inrikes

Granne stördes av ”jordbävning” – sjubarnsfamilj i Rosengård vräks

Publicerad 12/14/2019
Annons

En kvinna boende i invandrardominerade och särskilt utsatta området Rosengård klagade över störningar som liknande en ”jordbävning”. Nu har hyresnämnden beslutat att vräka en sjubarnsfamilj från fastigheten.

I en hyresrätt som är belägen ovanför den kvinnliga grannen bor en mor, far och sju barn i åldrarna fyra till fjorton år. Grannen uppger att hon sedan något år tillbaka har tvingats stå ut med extrema oljud från bostaden, rapporterar Hem&Hyra.

Tidigare i år stod det klart att fastighetsägaren Victoria Park har fått klartecken att vräka sjubarnsfamiljen baserat på vittnesmål och hela 16 störningsrapporter som mestadels är inrapporterade under dagtid.

När hyresnämnden i Malmö meddelade sin dom i ärendet visar det sig att man följer fastighetsägarens linje med att familjen inte kan bo kvar. Det framgår även att familjen inte har försökt att förbättra situationen. I ett utlåtande skriver de följande:

“Enligt hyresnämnden är det uppenbart att en familj med sju barn tveklöst, liksom andra barnfamiljer, orsakar väldigt mycket ljud i form av såväl ordväxlingar och skrik som ljud från den verksamhet som förekommer hos en barnfamilj, eftersom något annat vore omöjligt “.

“För var och en som umgåtts med barn är det tydligt att barn både springer och är högljudda. Små barn kan förmås att lägga sig kl. 20.30 medan förhållandena är annorlunda med tonåringar. Det är inledningsvis hyresnämndens uppfattning att hyresgästerna i prövningslägenheten inte tycks inse det uppenbara i att en familj om nio personer med nödvändighet måste orsaka mycket ljud och oljud”.

Fadern: ”Vi har inte gjort något fel eller skapat problem”

Familjen försvarar sig med att de anser sig leva ”ett helt normalt liv” i hyresrätten där barnen lägger sig för att sova tidigt och är i skolan under dagtid.

– Ja, vi har barn. Men vi har inte gjort något fel eller skapat problem. Vi tänker överklaga för vi har ingen annan lägenhet och vi vill gärna behålla den. Men vi behöver hjälp, säger fadern.

De har kopplat in juristen Josephine Stensson från Hyresgästföreningen som bestrider hyresnämndens beslut. Hon tänker överklaga beslutet till Svea hovrätt eftersom det endast är en granne i fastigheten som stör sig på dem.

– Vi kommer att överklaga till Svea hovrätt. De har utgått från att ljud från barn alltid är en störning. De har inte gått in på vilka ljud det är som är acceptabla, det finns brister i störningsrapporterna och en konflikt med klaganden, berättar Stensson.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons