Google Earth/Wikipedia

Google Earth/Wikipedia

Inrikes

Gränspolisen slog till mot Eva Märta, 54, i ”Vi står inte ut”: ”Påminner om 30- och 40-talets Tyskland”

Publicerad 1/22/2018
Annons

Gränspolisen genomförde 11 januari en razzia hemma hos den medie­uppmärksammade journalisten, asylaktivisten och konstnären Eva Märta Granqvist. Det skriver hon själv i Sydsvenskan. Polisen bekräftar att de varit hemma hos Eva Märta i jakten på illegala invandrare. – Ja ja, visst har vi det, säger presstalesmannen Eva-Gun Westford till Samhällsnytt.

Eva Märta är en av aktivisterna i ”Vi står inte ut”, en gruppering på den politiska vänsterkanten som vill att framförallt män från Afghanistan ska få stanna i Sverige, även om de saknar asyl- eller skyddsskäl. Hon har vid ett flertal tillfällen intervjuats av olika medier för sin roll i aktivistgruppen.

Förra tisdagen fick Eva Märta en läsartext publicerad i Sydsvenskan som handlar om att gränspolisen gjort en razzia mot hennes bostad.

”I torsdags morse drömde jag något ovanligt otäckt”, inleds läsartexten som handlar om hur polisen kommer hem till henne i jakten på illegala invandrare. ”Herregud! Främmande människor har klivit in i mitt hem och tar mina saker!” skriver Eva Märta och hävdar att det hon upplever ”påminner om 30- och 40-talets Tyskland”. Hon påstår också att de främmande människorna i hennes hem inte presenterar sig för henne.

När Samhällsnytt ringer upp den 54-åriga asylaktivisten för att fråga henne om läsartexten vill hon inte prata med oss:

– Nej, jag vill inte prata med dig, tack så mycket. Tack! Hej! svarar hon och lägger på luren.

Michael Mattsson är chef för gränspolisen i Region syd. Han bekräftar att gränspolisen gjort ett tillslag i Hörby, där Eva Märta bor, den aktuella veckan men känner inte till detaljerna i ärendet.

– Jag är inte insatt i skruv och mutter, säger han.

Istället överlåter han åt presstalesmannen Eva-Gun Westford att ta reda på mer detaljer i ärendet. När Samhällsnytt pratar med henne under måndagen bekräftar hon att gränspolisen varit hemma hos Eva Märta Granquist.

– Ja ja, visst har vi det, säger hon.

Däremot tillbakavisar Westford påståendena om att poliserna som sökte igenom bostaden inte legitimerade sig.

– Vi delar inte den bilden. Vi arbetar inte på det sättet. Vi åker visserligen till olika adresser och söker efter olika personer och individer, det gör vi, det ingår i vårt uppdrag, säger Westford och fortsätter:

– Men en av vårt absolut viktigaste tjänsteåtgärder är att vi legitimerar oss, att vi förklarar att vi är poliser. Det är en skyddsfråga för oss också att de vet vilka vi är när vi kommer.

Eva-Gun Westford förklarar också att polisen hade fått in ett tips om att det fanns illegala invandrare gömda hemma hos Eva Märta.

– Vi hade fått information om att man kunde söka efter individer hemma hos henne, berättar hon.

Poliserna lyckades emellertid inte få tag på någon i samband med insatsen.

– Vid just det här tillfället fanns det inga där. Mer än så vill jag inte säga om omständigheterna på platsen, säger Eva-Gun Westford.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons