Drogerna kommer att distribueras via ett projekt som polisen i brittiska Cleveland håller i. Ambitionen är att bryta den onda cirkeln med personer som begår brott för att skaffa pengar till droger och sedan hamnar i fängelse.

Några av de mest profilerade missbrukarna på orten Middlesbrough kommer att bli de första som får ta del av programmet. Gruppen kommer att kunna injicera heroin av medicinsk kvalitet tre gånger per dag på en speciell klinik tillhörande National Health Service, NHS, den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien.

Den årliga kostnaden uppgår till ca 5,5 miljoner svenska kronor. Projektet skapades av Clevelands polischef Barry Coppinger som nyligen meddelade att han avgår nästa år efter att en rapport dömt ut hans polisdistrikt som otillräcklig på alla områden.

Sista utväg
Kritiker menar att det inte är rätt av Coppinger, som misslyckats så kraftigt, att avgå och samtidigt göra Clevelandpolisen till en försökskanin för ett nytt drogexperiment då han inte kommer att finnas kvar för att ta dess konsekvenser.

Coppinger har tidigare uppgett att programmet kommer att erbjudas till droganvändare som alla andra behandlingar misslyckats för och är de mest aktiva brottslingarna. Han menade också att skattebetalarna snarare kommer att spara pengar då mindre kommer att behövas till NHS och polisresurser.

Projektet väntas också prövas av Durhampolisen i intilliggande Darlington.