I valet blev Socialdemokraterna största parti i Västerås där man nu styr tillsammans med V, C och KD. Ett av de första besluten man tagit är att göra kollektivtrafiken gratis för asylsökande.

30,1 procent stöd för Socialdemokraterna är en ökning med 1,4 procentenheter jämfört med förra valet 2018. Bara några dagar efter det nya styret fastställts rivstartade man med exklusiva fördelar för migranter.

LÄS ÄVEN: Politiker stoppar gratisparkering för vårdpersonal – för jobbigt att administrera

”Alla asylsökande i Västerås får åka buss avgiftsfritt. Det beslutade tekniska nämnden i eftermiddag efter ett förslag från Västeråsmajoriteten”, meddelas den 27 oktober.

– Det är en väldigt utsatt grupp som behöver all hjälp de kan få av samhället för att ha ett drägligt liv. De måste kunna ta sig till språkutbildningar, fritidsaktiviteter och annat för att inte bli helt isolerade, säger Lars Nordin (V), ordförande i tekniska nämnden.

Initiativ från MP och C

Beslutet baseras på ett nämndinitiativ från Miljöpartiet och Centerpartiet vilket styret nu skyndat på processen med.

LÄS ÄVEN: Invandrare får gratis körkortsutbildning på arabiska – äldreboenden läggs ned

– Det blir snabbt kallare ute och då vet vi att fler har behov av bussen för att kunna förflytta sig. Människor som flytt från Ukraina kunde åka avgiftsfritt i våras fram till september, vilket underlättade mycket för en grupp som lever med ytterst små ekonomiska marginaler. Den nya majoriteten är enig om att underlätta för alla med LMA-kort, och vi behöver snabba på för att komma till skott, säger Karin Westlund (C), vice ordförande i tekniska nämnden, till Västerås Tidning.