Foto: Martin Kingsley.

Gratis kontantuttag kan snart vara ett minne blott

72 Shares

Under andra halvåret 2018 gjorde svenska folket bankomatuttagningar på 47 miljarder kronor, en ökning med två miljarder jämfört med första halvåret. Över tid har uttagen dock minskat och snart kan de bli avgiftsbelagda.

Bankomats vd Nina Wenning vill att staten tar över ansvaret för kontantuttagen

– Bankomat har över 1 700 kontantautomater som inte längre utnyttjas på det sätt vi skulle önska. Frågan är hur vi ska agera när det inte finns kommersiell bärighet i verksamheten, säger Nina Wenning till Svenska dagbladet.

Hos regeringen finns emellertid inga ambitioner om att ta över ansvaret. Enligt ny lagstiftning är det bankerna som ska ha fortsatt ansvar för infrastrukturen vilket kan göra att de fria kontantuttagen kan vara ett minne blott redan till årsskiftet.

– Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste en avgift kunna tas ut och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller Swish.

[totalpoll id=”266729″]

72 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.