Modejätten Calvin Klein har rönt stor uppmärksamhet – både positiv och negativ – för sin senaste kampanj inför mors dag i USA. Som modell i reklamen har företaget valt transsexuelle Roberto Bete, tidigare kvinna men numera hybrid, då han/hon bytt kön till man utseendemässigt men samtidigt behållit sin livmoder. På bilderna syns Roberto i långt framskriden graviditet.

Med stor gravidmage poserar Roberto iförd Calvin Kleins kalsonger tillsammans med sin partner, tatueraren Erica Fernandez, också hon/han transsexuell som bytt kön i andra riktningen, från man till kvinna.

Paret ingår i en större kampanj där klädföretaget även valt ut ett antal rasblandade par och ensamstående föräldrar som man vill slå ett slag för som ”den nya tidens mödrar och familjekonstellationer” i kontrast till den som man menar förlegade traditionella kärnfamiljen som norm.

Robertos graviditet på Instagram

Robertos graviditet har också kunnat följas dag för dag på hans/hennes Instagram-konto. I Calvi Klein-reklamen säger han/hon och partnern att de ”kan reproducera sig både biologiskt och från hjärtat” och ser sig som ambassadörer i världen för kärlek.

Reaktionerna på kampanjen har varit blandade men hyllas från ”woke” identitetspolitiskt vänsterhåll där flera personer tackar modejätten för att man lyfter fram och visar ”en mångfald av moderskap”.

Kändis i Netflix-dokusåpa

Roberto Bete har tidigare uppmärksammats för sin medverkan i en reality-såpa på NetFlix som sändes i Brasilien, parets hemland. Strömningsjätten brottas idag med problem i form av tittarflykt.

Bedömare menar att en av förklaringarna är det stadigt ökande utbudet av filmer och serier med politiskt korrekta pekpinnar och identitetspolitiskt vänsterbudskap. Man har också fått kritik för att man raderar populärt innehåll som inte överensstämmer med företagsledningens identitetspolitiska policy.

Samtidigt kritiseras Netflix för att inte vara konsekvent i sin hållning. I sin kanal anpassad till Saudiarabien raderade strömningsjätten i stället innehåll som retat upp landets muslimer. Det är oklart om Calvin Klein kommer att använda gravida transmannen Roberto Bete även i sin marknadsföring i den muslimska världen.

Gravida transmän att vänta också i Sverige

Nyligen ändrades lagen i Sverige så att den kvinna som byter kön till man inte längre får steriliseras utan i likhet med Roberto Bete kan behålla livmoder, äggstockar och slidöppning. Hur många som gjort det valet är oklart men gravida transmän tros bli en vanligare syn också i vårt land.