De grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios är i frontlinjen för massinvandringen till Europa. Men nu har öborna fått nog och går ut i en strejk där man kräver att migrantlägren töms och öarna ges tillbaka till invånarna.

I onsdags gick så öborna i strejk under slagorden ”Vi vill ha våra öar tillbaka, vi vill ha våra liv tillbaka”. Affärer stängdes och offentliga verksamheter stod still när demonstranter gick ut på gator och torg med grekiska flaggor, rapporterar DW.

Enligt DW:s reporter var det ett ”massivt deltagande” vid anti-migrantdemonstrationen i Mytilini, Lesbos.

Fackföreningsföreträdare och regionala lagstiftare krävde att den grekiska regeringen omedelbart transporterar tusentals migranter till fastlandet. Vissa läger uppges vara överbelagda med 10 gånger fler migranter än vad de är avsedda för.

– Vår ö kan inte längre vara platser för försvunna själar. Vi kan inte fortsätta att ha denna situationen i vår lilla by”, sa Giorgos Stantzos, borgmästare i Vathy, den största staden på ön Samos.

Den regionale guvernören för norra egeiska havet, Kostas Moutzouris, uttryckte sig liknande.

– Vår ö kan inte längre vara platsen för tappade själar och folk som lider.

Guvernörer och borgmästare från regionen ska ha åkt till Aten under dagen för att presentera sina krav för regeringen.

Den grekiska regeringen, under den konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis, sa i oktober 2019 att de vill skicka tillbaka 10 000 migranter till Turkiet fram till slutet av 2020 som ett led i tuffare tag mot migrationen.