I takt med att skytteltrafiken över Medelhavet ökar, och nya grupper migranter utan asylskäl nu söker en bättre ekonomisk tillvaro i Europa, börjar situationen på många håll i Grekland nå bristningsgränsen. På Egeiska öarna erbjuds nu migranter 2 000 euro ifall de frivilligt återvänder hem.

Programmet Assisted Voluntary Return and Reintegration som finansieras av EU syftar till att stödja migranter som vill återvända till sina hemländer. Samtidigt avlastar det Egeiska öarna som är under stark press.

Programmet trädde i kraft redan i mars men har till stora delar legat inaktivt sedan dess på grund av pandemin och de stängda gränserna.

Det introducerades även i samband med att den turkiske presidenten Erdogan lät tusentals migranter strömma in i Grekland tidigare i år.

Libyer och tunisier

Grekiska myndigheter uppskattar antalet migranter som försökt ta sig in i landet innan man blev tvungna att stänga ned på grund av pandemin till en bra bit över 50 000. Just nu är det främst libyer och tunisier som kommer.

LÄS ÄVEN: Ännu en turkisk minister hotar översvämma Grekland med migranter

Migrations- och asylminister Notis Mitarakis säger att man nyligen återupptagit utvisningar och kommer inom kort också att börja med de första flygen med frivilliga återvändare.

Han uppger även att man implementerar en strikt men rättvis invandringspolitik med målet att minska trycket på öarna och hela landet.

I dagsläget bedöms omkring 5 000 migranter som anlänt till de grekiska öarna fram till årsskiftet ha rätt att söka återvändandebidraget.

Ansträngt i Italien

Även på italienskt territorium är läget ansträngt. Nyligen kallade ön Lampedusas borgmästare Salvatore Martello situationen explosiv. För ett par veckor sen sattes också militär in på ön.

LÄS ÄVEN: Här stormar migranter det sicilianska turistparadiset