moria-migrant
Utrikes

Grekiskt migrantläger i lågor var hämndattack: ”Jag hatar Europa”

Publicerad 9/11/2020
Annons

För ett par dagar sen rapporterade Samhällsnytt om upplopp på migrantlägret Moria på den grekiska ön Lesbos där man bränt ned hela anläggningen. I en intervju berättar en av migranterna att man med attacken ville visa sin avsky mot Europa för att vistelsen i lägret inte motsvarande förväntningarna om Europa.

Det ökända lägret har länge haft återkommande problem med upplopp. De senaste våldsamheterna påstods ha att göra med att de covid-19-smittade migranterna tröttnat på att sitta i karantän.

LÄS ÄVEN: Grekiskt migrantläger i lågor efter upplopp – nu vill MP öppna gränserna till Sverige

På ön har även lokalbefolkningen tröttnat på våldsamheterna migrantlägret fört med sig och man blockerar nu vägarna för att protestera mot att det ska byggas upp igen.

Bland de som protesterar finns Mytilinis borgmästare Stratis Kytelis som säger till lokala medier att han inte kommer att tillåta att Moria byggs upp igen och inte heller att man ordnar nya läger på ön – migranterna ska bort, menar han.

Hatiska mot Europa

Något som inte framkommit i rapporteringen i svensk public service är anledningen till upploppen och att man brände ned lägret.

Norska NRK har besökt lägret och talat med Mila som hatar Europa.

– Jag hade verkligt stora förväntningar på Europa. Nu bara hatar jag Europa. Det har blivit ett helvete för mig, säger han.

LÄS ÄVEN: MP:s krav: Sverige måste ta emot migranterna från nedbrunna Lesbos-lägret

Mila bodde utanför själva lägret i det område som kallats för ”djungeln”. Där ska de bland annat ha saknat vatten.

– Branden startade för folk var arga och ville visa att de var arga. Vi satte eld på hela lägret för att visa vår avsky.

Vidare säger han att EU inte bryr sig om dem och att vissa har varit på ön i tre år och att ingen frågar om de är nöjda med förhållandena.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons