Den grekiska regeringen har beordrat 22 så kallade NGO-organisationer att avsluta sin verksamhet i landet. Detta på grund av den stora mängd illegala migranter som med deras hjälp tagit sig in i Grekland under senare år med våld, våldtäkter, upplopp och rån som följd. Även kyrkor har vandaliserats.

Den grekiska kusten är en del av EU:s frontlinje i den pågående migrantkrisen som intensifierades ytterligare 2015. Idag finns cirka 50 000 illegala migranter spridda i olika läger i landet, på öar och fastlandet. En stor mängd frivillighetsorganisationer är aktiva i lägren. Flera av dem har missbrukat sitt hjälpuppdrag och tagit aktiv del i att föra in illegala migranter i Grekland.

Grekland antog nyligen en lag som kräver att alla så kallade NGO-organisationer som arbetar med migranter ska registrera sig hos regeringen senast den 14 juni. Beslutet har fattats i kölvattnet av att landet drabbats av omfattande våldsamheter och brottslighet, som begåtts av migranter.

Den grekiska regeringen har nu tröttnat. Det som fick bägaren att rinna över var ett upplopp i maj i ett migrantläger i Thessaloniki nära den turkiska gränsen, rapporterar Voice of Europe.

LÄS ÄVEN: Migranter vandaliserade återigen kyrka i Grekland

Upplopp bland afghanska ’ensamkommande’

Upploppet involverade afghanska så kallade ensamkommande flyktingbarn. 26 unga personer arresterades efter att ha förstört förläggningen, startat bränder och attackerat polis. Två av våldsverkarna som bedömdes vara något äldre än de övriga arresterades och har nu dömts till sex år och nio månaders fängelse var för en rad brott i samband med upploppet.

Grekiska myndigheter lägger en stor del av ansvaret för upploppen på de organisationer som verkat i lägret. Syftet med att kräva att de registrerar sig är för att få bättre kontroll över vad de egentligen gör.

– Det finns ett nätverk av opålitliga organisationer, läkare, advokater och andra som profiterar på dessa människors elände. De är parasiter och detta måste få ett slut. Allt de gör bidrar till illegal migration, säger Greklands vice migrationsminister, George Koumoutsakos, till SCEPTR.

Av de 40 frivilligorganisationer som för närvarande arbetar i Greklands migrantläger, har ansökan nu avslagits från 22. Samtidigt ansökte hela 287 NGO-organisationer om att registreras, det vill säga långt fler än de som är aktiva i lägren idag.

Totalt godkändes 70 organisationer. Som en del av processen undersöker nu grekiska myndigheter hur de olika organisationerna finansieras och kommer även att granska de förmenta hjälparbetarnas brottsregister.

”Parasiterar på systemet och migranterna”

Företrädare för de som nu tvingas avsluta sin verksamhet anser att sig felaktigt behandlade och kallar de nya reglerna orättvisa. Den grekiska regeringen avvisar kritiken och hävdar istället att de tidigare reglerna var allt för flexibla och lätta att missbruka.

– Många NGO-organisationer har bidragit för att lösa migrationsproblem medan andra har missbrukat förtroendet och parasiterat på systemet och migranterna, sade regeringens talesman Selios Peltas.

LÄS ÄVEN: Danska gränsvakter i Grekland vägrade följa order – hjälpte migranter in i EU

I takt med att nationalstaternas roll trycks undan, har icke-statliga organisationer fått allt större inflytande i internationell politik. Under de senaste decennierna har antalet mångdubblats. De verkar antingen ideellt eller kommersiellt och framställs ofta som hjälporganisationer.

Samtidigt säger den Grekiska regeringen att takten för att omfördela så kallade ensamkommande till andra EU-länder ska öka. I onsdags skickades en grupp till Irland. Sammanlagt 1600 personer ska spridas ut i EU, från Grekland, denna månad. Sverige ingår inte i listan av mottagarländer, denna gång.

authorimage