påven 93
Utrikes

Grekland stoppar illegala migranter – får inte söka asyl längre

Publicerad 6/9/2021
Annons

Greklands beslut att beteckna Turkiet som ett säkert tredjeland för asylsökande från Syrien, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh och Somalia innebär en radikal förändring av hanteringen av migrantflödet och förväntas minska trycket radikalt.

Efter en rapport har de grekiska myndigheterna gjort bedömningen att Turkiet uppfyller alla kriterier för att betecknas som ett säkert land. Beslutet ses som en av de viktigaste förändringarna i landets migrationslagar på många år och kommer efter att man inte längre bedömer att migranterna i Turkiet är utsatta på grund av ras, religion, medborgarskap eller politiska åsikter.

Migranter från dessa länder som kommer illegalt till Grekland via Turkiet kommer inte längre att kunna söka asyl. I praktiken innebär det också att Turkiet nu blir det land som får behandla asylansökningarna. Tidigare har asylansökningar kunnat ta upp till ett år, nu kommer denna tid att förkortas till en eller två dagar. I dagsläget utgörs omkring 90 procent av asylansökningarna i Grekland av migranter från just dessa fem länder. Således kommer de i stället att skickas tillbaka till Turkiet.

Minskat tryck att vänta

Invandrings- och asylminister Notis Mitarakis säger att bedömningen av Turkiet som ett säkert tredjeland är ett viktigt steg i bekämpningen av det illegala migrationsflödet och människosmugglares kriminella aktiviteter.

Framför allt är det dock ytterligare ett steg för den fulla implementeringen av EU-avtalet med Turkiet som stipulerar att landet inte får tillåta den illegala migrationen till Grekland att fortgå.

Man väntar sig att beslutet drastiskt kommer att minska antalet migranter som försöker nå Sverige, Tyskland, Frankrike och andra europeiska länder via Grekland.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons