”Grekland har sina starka sidor, men det är inte en oinhägnad vingård”, sa den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis tillhörande liberalkonservativa och kristdemokratiska Ny demokrati i ett tal till parlamentet nyligen. Det grekiska uttrycket betyder att landet inte är öppet för vem som helst. ”Dom dagarna är förbi”, lade han till.

I kölvattnet av att antalet migranter som tar sig till Europa och Grekland ökar igen kommer landet att skapa en enhetlig gränsbevakningsstyrka och anställa mer än 1 200 gränsvakter för att ”stänga dörren” för migranter som inte har rätt till asyl.

LÄS ÄVEN: Antalet illegala migranter som tar sig mellan Turkiet och Grekland har tredubblats

I sitt tal sa Mitsotakis också att man har uppgraderat gränsbevakningen med tio stycken nya motorbåtar.

– Bara de som vi väljer är välkomna i Grekland. De som inte är välkomna kommer att skickas tillbaka. Vi kommer att permanent stänga dörren till illegal människosmuggling, till de som vill komma in trots att de inte har rätt till asyl, sa Mitsotakis.

Under migrantkrisen 2015-2016 var Grekland den främsta vägen in i Europa för över en miljon migranter. Efter att antalet sedan dess minskat har de åter igen börjat stiga på sistone. I dagsläget finns 37 000 migranter i asylcenter på olika grekiska öar.

LÄS ÄVEN: Konservativ seger i grekiska valet

Till slutet av året vill Mitsotakis regering flytta upp till 20 000 asylsökande från dessa läger till fastlandet och man har som ambition att nya boenden kommer stå klara till juli.