Grekland planerar att stoppa migranter från att ta sig till deras öar från Turkiet genom att bygga en flera kilometer lång barriär ute i havet.

De grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios är i frontlinjen för massinvandringen till Europa. Samhällsnytt uppmärksammade nyligen hur öborna har fått nog och gått ut i strejk där man kräver att migrantlägren töms och öarna ges tillbaka till invånarna.

LÄS ÄVEN: Grekiska öbor strejkar mot migrantlägren: ”Vi vill ha våra öar tillbaka!”

Nu kommer medierapporter om att Grekland planerar att konstruera en barriär i Egeiska havet för att hålla gränsen vid det korta avståndet mot Turkiet tät. Barriären skulle därmed stoppa inflödet av illegala migranter som söker sig till Europa.

Förra året rapporterade FN:s flyktingorganisation UHCR att hela 59 726 migranter steg i land på de grekiska öarna. Men det är oklart hur många ytterligare som inte har upptäckts och därifrån tagit sig vidare.

Flera kilometer lång

Den grekiska barriären kommer att konstrueras med hjälp av ett nät som ska nå 50 centimeter över havsytan. Kostnaden för projektet beräknas landa på 500 000 euro, det vill säga drygt fem miljoner kronor. Till en början placeras en barriär utanför ön Lesbos där den ska sträcka sig 2,7 kilometer. Om projektet faller väl ut kan Grekland komma att förlänga den ytterligare 15 kilometer.

LÄS ÄVEN: Syrisk man våldtog treårig pojke i flyktingläger – UNHCR: ”vissa delar är no-go-zoner”