I juli greps en 18-årig man som satt på ett tåg med destination Stockholm. I hans ryggsäck påträffades en skarpladdad pistol och en inplastad nötburk innehållande 1,5 kg sprängmedel färdig för bruk. Efter att i tingsrätten ha hävdat att han trodde burken innehåll narkotika går rätten på mannens linje och friar honom.

Den idag 19-årige mannen från Södertälje åtalades för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, för vilket han nu alltså frias. Däremot döms han för vapenbrott till nio månaders fängelse. Vapnet kunde dessutom kopplas till en skjutning i Malmö för tre år sedan.

Det var på Malmö centralstation mannen stoppades. Enligt experter kunde bomben ha detonerat vid en stöt och skulle ha resulterat i en lika kraftig detonation som vid terrordåden i Londons tunnelbana 2005.

Till polisen har mannen påstått att han skickats till Malmö av en person i Stockholm för att hämta saker, vilka skulle vara betalning för narkotikaskulder. Han uppger sig även ha varit hotad.

Enligt Malmö tingsrätt fanns det flera omständigheter som talar för att mannen inte visste om att det var en sprängladdning han bar på, bland annat att han hämtat narkotika i Malmö vid tidigare tillfällen och att hans fingeravtryck inte fanns på burken. Man litar också på hans uttalande om att han inte hade accepterat att transportera en bomb med tanke på risken det skulle inneburit för såväl honom själv som andra.

Då mannen hade ett flertal pass och ID-handlingar i olika namn krävdes en hel del utredningsarbete av polisen för att fastställa hans verkliga identitet.

Enligt ett utlåtande från Försvarsmakten innehöll nötburken en fungerande, apterad sprängladdning och transportsättet bedöms ha varit särskilt farligt.

Bomber i dylika nötburkar har under de senaste åren används vid ett flertal sprängningar i Malmö.