Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg anklagas för att delta i en ”illvillig” attack på Indien. Under gårdagen lade hon upp en länk till ett manifest på Twitter som uppmanar till ”globalt koordinerade aktioner” mot landet, en länk som sedan snabbt togs bort igen.

Bakgrunden är att Indien just nu genomför en omfattande jordbruksreform. Fram till nyligen har indiska bönder kunnat sälja sina grödor till ett av staten garanterat minimipris, ett system som regeringen i landet vill avveckla till förmån för marknadspriser. Regeringen menar att det är en nödvändig reform av jordbrukssektorn i ett land där mer än hälften av de snart 1,4 miljarder invånarna är bönder eller livnär sig genom jordbruket.

Men det är inte alla bönder som gillar tanken på att låta marknaden styra vad priset på deras grödor ska vara. Det av staten garanterade minimipriset ger en grundtrygghet där bonden kan räkna med att kunna sälja till ett visst pris, oavsett utfallet av skörden det året. Därför har de senaste veckorna tiotusentals bönder demonstrerat runt om i Indien, och i synnerhet i huvudstaden New Delhi. Protesterna har tidvis varit våldsamma och skördat dussintals människoliv.

Kräver sänkt dieselpris

De missnöjda indiska bönderna ställer sju konkreta krav på regeringen. För det första vill de att tre lagar som syftar till att avreglera marknaden för indiska grödor stoppas. Anledningen är att de anser att lagarna ger köparna och storföretagen oproportionerligt mycket makt, i synnerhet i förhållande till små bönder.

Vidare kräver bönderna att den statliga prisgarantin på grödor blir kvar och att garantin modifieras så att de alltid får minst 50 procent mer betalt för grödorna än det kostat att producera dem. Dessutom kräver de att så kallad stubbränning avkriminaliseras och att dieselpriset för bönder halveras.

Den indiska regeringen menar att det är ohållbart att tillmötesgå böndernas krav, och har satt en prislapp på motsvarande 2 000 miljarder kronor på de framförda kraven.

Får stöd av Greta

De indiska bönderna har de senaste veckorna fått, kan tyckas, stöd från oväntat håll. Under tisdagen twittrade den svenska klimataktivisten Greta Thunberg att hon ”solidariskt” stöttar dem.

Under gårdagen lade hon dessutom upp en länk på Twitter till ett manifest som manar till ”globalt koordinerade aktioner” mot Indien och dess regering. Manifestet uppmärksammades av den indiska regeringspartiet närstående nyhetssajten Republic world, varefter Greta snabbt tog bort länken och ersatte den med en ny länk till ett annat dokument.

I manifestet uppmanar Greta sina anhängare att delta i protesterna i såväl Indien som utanför indiska ambassader runt om i världen. I synnerhet uppmanas i det till protester den 26 januari, Republikens dag – en nationell helgdag i Indien. Den 26 januari utbröt våldsamma protester i Indiens huvudstad New Delhi, och Republic world menar därför att Greta Thunberg gjort sig delaktig i en ”illvillig” attack på landet.