Under lördagskvällens statsministerutfrågning i TV4 fick några få utvalda personer i publiken ställa frågor till Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. Eira Hedlund, presenterad som andraårselev på gymnasiet, grät och frågade statsministerkandidaterna om den så kallade klimatkrisen: ”Hur kan ni göra såhär mot oss?”.

Det var mitt under statsministerutfrågningen som Eira Hedlund, en Greta Thunberg-liknande gymnasieelev, ställde sig upp och frågade de två kandidaterna hur de kan påstå att de värnar om demokratin. Detta då de enligt henne ”aktivt vilseleder väljarna och förnekar klimatkrisens allvar”. Hon anklagar därefter partiledarna för att ”människor dör”.

– Förstår ni inte allvaret? Människor dör. Hur kan ni göra så här mot oss?, frågar Eira.

Sedan börjar hon darra på rösten och brister ut i gråt. Det hela i vad som liknar Greta Thunbergs tal ”How dare you”.

LÄS ÄVEN: Greta Thunberg sågas av brittisk tv-legend: ”Hur vågar du stå där och mästra oss, din bortskämda överklassunge”

Tittarnas dom: Skådespel planterat av TV4

Klippet har spridits kors och tvärt i sociala medier – där många menar att det inte var några tårar inblandade utan endast ett skådespel. Många menar även att det hela ska ha varit planterat av TV4 för att påverka valet till Miljöpartiets fördel.

Delades av Greta Thunberg

Både Greta Thunberg och den klimatalarmistiska organisationen Fridays for Future har delat klippet med Eira på Twitter där de lovordar hennes insats i Tv4.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Vill du riskera fyra år till av vänsterstyre?