Efter översvämningarna till följd av ovädret Bernd i centrala Europa tar nu den svenska klimataktivisten Greta Thunberg till orda och går till attack mot makthavarna hon menar ansvarar för de döda och skadade.

Nästan 200 personer har bekräftats döda och ytterligare hundratals saknas efter översvämningarna i bland annat Tyskland, Österrike och Belgien.

På söndagen besökte den tyska förbundskanslern Angela Merkel Schuld, en av de värst drabbade städerna i landet. Merkel med flera kopplar förra veckans nederbörd till den påstådda klimatkrisen.

– Vi måste öka takten. Vi måste göra mer i kampen mot klimatförändringarna. Vi kommer att stå upp mot naturens krafter, kortsiktigt, men även på längre sikt, sa Merkel under pressträffen.

Greta upprörd

I sociala medier går den 18-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg till attack mot makthavarna. Hon, eller den person som skrivit inlägget, menar att makthavarna använder ”vackra ord” men är desamma som orsakat att jorden är på väg att bli ”en flera grader varmare och instabil planet”.

Vidare står det i inlägget att klimatet måste hanteras som en kris varje dag ifall de påstådda katastrofala följderna ska kunna undvikas.

Vad som inte framkommit i medias rapportering är att man i Blessem nära Köln tycks ha byggt i eller nära gamla flodådror som flera gånger tidigare under åren drabbats av översvämningar.

Dessutom är översvämningar långt ifrån något ovanligt i vissa av de drabbade områdena.