Bristol Colleges campus-park i sydvästra England förvandlades till en gyttjegrop efter att Greta Thunberg beslutat genomföra en marsch för klimatet på skolan. Området invaderades av horder av klimatångestfyllda ungdomar. Nu krävs Gretas organisation på motsvarande 250 000 svenska kronor i skadestånd. Det rapporterar BBC.

Det var för några dagar sedan som Greta Thunbergs team kom på idén att förlägga en av sina större skolstrejker för klimatet till ett grönområde som tillhör brittiska Bristol College. När evenemanget var över hade gräsmattan förvandlats till lervälling.

Hundratals ilskna elever på skolan protesterar nu mot den i deras tycke ovälkomna aktivistinvasionen och den förstörelse den ledde till. Ett skadeståndskrav på motsvarande 250 000 kronor riktas samtidigt mot Greta och hennes team som ska täcka kostnaderna för att återställa de uppkomna skadorna.

En insamling har startats för att få ihop summan i händelse av att Greta skulle vägra betala. Initiativet har tagits av Jon Usher, frontfigur inom Bristol-baserade välgörenhetsorganisationen Sustrans. På en GoFundMe-sida har man i skrivande stund lyckats samla in 9 000 pund, det vill säga knappt hälften av de beräknade kostnaderna för förstörelsen.

I sociala medier har ironin i att miljöaktivister orsakar miljöförstöring inte undgått många. På Facebook skriver en person exempelvis: ”Oh the irony, hundreds of people turning up to talk about our planet dying end up destroying a green area”. Andra ger sitt stöd åt skolans krav på att Greta ska betala för ödeläggelsen.

Kai Damani, som är en av nyckelpersonerna i teamet bakom Greta, slår dock ifrån sig kritiken och menar att man gjort sitt bästa. Han säger att skolan i stället för att kritisera förstörelsen borde glädja sig åt att det inte blev värre skador och pekar exempelvis på att några blomsterrabatter klarat sig från att trampas ned.

Damani kommenterar i uttalandet inte hur man ställer sig till skadeståndskraven.