tiggare vällingby
Inrikes

Grönt ljus för tiggeriförbud i Vellinge – överklagas direkt

Publicerad 9/21/2017
Annons

➤ TIGGERIFRÅGAN Som väntat klubbade Vellinge kommunfullmäktige på onsdagskvällen igenom ett lokalt tiggeriförbud. Bara några timmar senare överklagas beslutet dock av två olika organisationer.

Redan i slutet av augusti sade man ja till förbudet i kommunstyrelsen och nu klubbades Moderaternas förslag igenom i fullmäktige med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Nu ska det vidare till ännu en instans, länsstyrelsen, innan det kan införas officiellt. Där ska man utreda ifall förbudet är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar. Skulle det bli grönt ljus även här blir Vellinge första kommun i landet med ett tiggeriförbud.

Överklagas
Blott timmar efter beslutet i fullmäktige överklagas det till förvaltningsrätten i Malmö. Bakom överklagan står organisationerna Centrum för sociala rättigheter och Civil Rights Defenders som menar att förbudet utgör ett brott mot Europakonventionen och Regeringsformen.

– Tiggeriförbudet orsakar obefogade och oproportionerliga inskränkningar av människors grundläggande fri- och rättigheter och bör därför upphävas, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

– Syftet med ordningsregler är inte att människor ska slippa eventuella obehagskänslor de får av att konfronteras med fattigdom och utsatthet. Ordningslagen ska inte användas i politiska syften.

Ifall länsstyrelsen river upp beslutet har Vellinge redan gjort klart att man avser överklaga.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons