Ett flertal kandidater för Vänsterpartiet har dömts för narkotikabrott, däribland partiets förstanamn till Landstinget i Kalmar län. Minst två fall av grovt narkotikabrott med fleråriga fängelsestraff förekommer också.

Martin Wiklund – tre års fängelse
Kandidaten Martin Wiklund dömdes under 2007 för grovt narkotikabrott av Göteborgs tingsrätt och skall bland annat ha levererat 1 kilo hasch till en medåtalad. Vid ett tillslag i hans lägenhet skall polisen ha funnit fem cannabisplantor, 80 gram cannabisharts, åtskilliga diazepam-tabletter och mindre mängder amfetamin.

Wiklund har enligt domen vidgått att han sålde nästan två kilo cannabis totalt men hans pseudonym ”Menodico” på internet skall även ha erbjudit ”kola” och ”tjack”. Enligt polisens avlyssningar skall han ha haft dagliga kontakter med kunder och knarksmugglare.

Domen fastställdes av Hovrätten för västra Sverige till tre år.

Wiklund ställer idag upp som åttonde namn för partiet i Marks kommun.

Gunilla Panae-Bodin – kandidat i Sandviken
Gunilla ställer upp som sjättenamn i Sandvikens kommun och har enligt Svea hovrätt befattat sig med hela tre kilo cannabis.

Enligt Panae-Bodins överklagande till rätten skulle hennes behov av vård mot sitt missbruk och personliga förhållanden beaktas i förhållande till straffvärdet, men lagmännen valde istället att fastställa Uppsala tingsrätt påföljd på tre år och hålla henne inlåst i häktet tills dess att domen vunnit laga kraft.

Martin Ottosson – förstanamn för Kalmars läns landsting
Martin Ottosson ställer upp som förstanamn för Vänsterpartiet i Kalmar och får därför antas få en plats i landstinget med full garanti.

Han har dock dömts för narkotikabrott av normalgraden tre gånger. I det enda rättsfallet under 2003 beslagtog polisen amfetamin och hasch, men även plasttuber med okänt innehåll och flertalet oidentiferiade röda och gula tabletter tillsammans med amfetaminet i en ”redlinepåse”.

Rohypnol och valium skall enligt domen också ha funnits i små mängder som även konfiskerades permanent samtidigt som de förklarade Ottossons armborst med sju pilar förverkade.

Han dömdes även senare under 2004 av Göteborgs tingsrätt där en pesolavåg togs omhand tillsammans med 124 gram amfetamin. Vid tillfället skall han ha haft 21 punkter i belastningsregistret.

Lars Eklund – tredjeman i Hedemora
Även Lars Eklund som ställer upp i Hedemora har dömts till fängelse där man återfinner narkotikabrott bland åtalspunkterna, men i detta fall bedömde rätten brottet som ringa, men då han hade en föregående misshandelsdom med villkorlig frigivning föranledde detta brott en fängelsevistelse.

Den senaste domen är från 2012 och påföljden fastställdes till fyra månader. Då Vänsterpartiet just nu har fem representanter i Hedemora kommer han troligtvis att få föra partiets talan i kommunen.

Abdikarim Hassan – Kristianstad
En tidigare representant för Socialdemokraterna som nu ställer upp för Vänsterpartiet i Kristianstads kommun transporterade enligt åklagarkammaren i Kristianstad ett halvt kilo cannabis i en skolväska – påföljden blev i detta fall sex månader.

Kandidaten i detta fall dömdes så sent som 2015 för olovlig körning och har även åtalats men friats för grov misshandel och grovt olaga hot. Utöver detta kan noteras att partiet har minst sex kandidater som har dömts för grovt rattfylleri.

Ett flertal tidningar har i veckan uppmärksammat att en person som står på vallistan i Lilla Edet är dömd för våldtäkt mot barn där övergreppen skall ha pågått under flera år.


Domarna finns att ladda ner och läsa här.