Patrik Markström har varit administratör för Facebookgruppen Stå upp för Sverige med mer än 160 000 medlemmar. Trots att gruppens regler tydligt stipulerar att medlemmarna ”ansvarar personligen straffrättsligt för vad den skriver”, döms han av Eskilstuna tingsrätt.

Det var för ett par år sen Markström anmäldes av den så kallade Näthatsgranskaren, Tomas Åberg, för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor. Enligt lagen är en person som ligger bakom en digital anslagstavla ansvarig för det som skrivs och kan därmed dömas för brott, och ansvariga för en sådan är skyldiga att ta bort kommentarer som kan vara olagliga inom rimlig tid. Trots att lagen är 20 år gammal har någon aldrig dömts för den.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren lät sina djur svälta ihjäl – hyllas nu som antirasistisk hjälte av Agria Djurförsäkring

– Vissa kommentarer har varit grov hets mot folkgrupp och de har fått stå kvar under lång tid. Jag anser att personen haft skyldighet att radera kommentarerna, sa kammaråklagare Maria Estberg i mars.

Enig tingsrätt
Markström åtalades på totalt sju punkter för kommentarer man anser ”uppenbart” utgör hets mot folkgrupp som inte tagits bort och på tisdagen kom domen – en enig tingsrätt dömer 52-åringen för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor till villkorlig dom och böter.

Markström själv hävdar att han inte haft vetskap om kommentarerna ifråga medan tingsrätten anser att han borde känt till åtminstone sex av dem.

Kan bli prejudicerande
Bara en gång tidigare har lagen tillämpats och då friades den misstänkte av högsta domstolen. Om fallet tas ända dit även denna gång kan det bli prejudicerande.