Tre unga afghanska män, så kallade ensamkommande flyktingbarn, våldtog i september brutalt en småbarnsmamma i Kalmar som var ute på kvällspromenad. Nu döms två av dem – Mohammad och Bagher – för grov våldtäkt till en tids ungdomsvård. De får dock inte stanna i Sverige efter avtjänat straff. Den tredje gärningspersonen har polisen inte lyckats identifiera.

Efter fullbordad våldtäkt tog de afghanska kompisarna ett kränkande foto där de poserade med offret som om hon var ett nedlagt byte och jakttrofé. På bilden håller en av våldtäktsmännen en hand över kvinnans bröst och pekar med andra handen menande på kvinnan.

Det var på småtimmarna natten mot den 10 september förra året som småbarnsmamman bestämde sig för att ta en promenad för att klarna huvudet efter en middagsbjudning hemma i sin och makens bostad där det serverats en del alkohol.

Kvinnan som lider av diabetes, började dock under promenaden att må dåligt på grund av så kallad insulinkänning. Hon ringde maken och bad honom möta upp henne på vägen tillbaka till bostaden.

Innan maken hunnit till platsen dök emellertid de tre afghanska unga männen upp och började följa efter kvinnan. Hon kunde höra hur de bakom hennes rygg pratade med varandra på ett för henne okänt språk, dari skulle det senare visa sig.

När kvinnan var i höjd med odlingslotterna vid Trollbackevägen hade den afghanska trion pratat färdigt. En av dem slet tag i kvinnan och tvingade henne med sig in på en angränsande mindre väg. En bit in på denna kastades hon av de tre unga männen bryskt till marken samtidigt som de skrattade åt henne.

Därefter slet de av henne kläderna och turades om att våldta henne medan de övriga två höll henne nedtryckt mot marken. I rättshandlingarna beskrivs männens agerande som att de ”visat särskild hänsynslöshet och råhet” mot offret. Trofébilden som togs efter fullbordat brott omnämns också som ”kränkande”.

Kvinnan chockade svårt av övergreppet, är numera rädd för att gå efter mörkrets inbrott och har varit tvungen att gå i terapi efter den traumatiska upplevelsen.

LÄS MER: ’Ensamkommande’ häktad för delaktighet i gruppvåldtäkt i Kalmar

Trots detta blev det påfallande milda påföljder för 18-åringarna Mohammad och Bagher – ett års ungdomsvård (Kalmar tingsrätt, B 3154-17). Att de två männen inte samarbetat med polisen för att identifiera och lagföra den tredje gärningspersonen, betraktar domstolen inte som någon försvårande omständighet.

Däremot blir det ingen fortsatt Sverige-vistelse för de två våldtäktsmännen efter vården, i varje fall inte om den del av domen som avser utvisning kan verkställas. I ett av fallen handlar det om att beviljad asyl dras tillbaka. I det andra fallet hade avslag meddelats och gärningspersonen borde inte ha befunnit sig i Sverige när brottet begicks.

Mohammad döms även för stöld och narkotikabrott.

Lokaltidningen Barometern gjorde 2016 ett reportage om Mohammad där han i bjärt kontrast till den grova våldtäkt och de andra brott han nu döms för beskrivs som en kille som kommit till Sverige i rädsla för talibanerna och med spänd förväntan inför sin första skoldag i Sverige, eftersom han aldrig gått i skolan tidigare.

I det reportaget förekommer Mohammad med såväl fullständigt namn som bild. När samma tidning senare skriver om gruppvåldtäkten länkar man inte till den tidigare artikeln och namn och bild på Mohammad publiceras inte.