Den så kallade gruvhålsafghanen, 41-årige Mohamad Taher Amini från Afghanistan, åtalas för grov våldtäkt och mordförsök sedan han i april i år våldtagit och knuffat ned en kvinna i ett gruvhål i Norbergs kommun i närheten av Avesta. Stämningsansökan lämnades in till Västmanlands tingsrätt under onsdagen.

Enligt polisutredningen lurar Mohamad Taher Amini iväg en ung afghansk kvinna från ett asylboende i Norberg torsdagen den 21 april i år. Kvinnan har Amini inte minst lärt känna eftersom han har en 15-årig dotter som enligt vittnesuppgifter är i samma ålder som kvinnan.

Amini och hans tre barn har tidigare bott på samma asylboende som kvinnan. Den 41-årige afghanen och barnen bor numera på ett annat boende, i Halmstad. Kvinnan följer med i Aminis bil i tron att hon ska träffa hans tonårsdotter samt ytterligare en svensk kvinna.

Våldtas och lämnas i gruvhål

Istället kör Mohamad Taher Amini iväg med den unga kvinnan ut i skogen utanför Avesta. Han tjatar på henne om att hon ska gå med på att gifta sig med honom, något hon vägrar göra. Eftersom hon fått uppehållstillstånd i Sverige hoppas han också få det genom att gifta sig med henne.

Kvinnan berättar i polisförhör att hennes mamma förklarat för henne att hon nu är i Europa, och i Europa får hon själv välja vilken man hon vill träffa och gifta sig med. 41-åringen är, enligt henne, ”en gammal gubbe” som hon inte är intresserad av.

LÄS MER: Gruvhålsafghanen: Kan få ”bråk i svensk tvättstuga”-problem om jag åker hem

När kvinnan vägrar tacka ja till att gifta sig med Amini, tvingar han ner henne på marken och våldtar henne.

– Han sade efteråt att ”nu är du gravid med mitt barn”. Han skulle hämnas för att jag inte ville gifta mig med honom, berättar hon i polisförhör.

Efter våldtäkten slänger Amini ner sitt offer i ett av de övergivna gruvhål som det finns gott om i denna del av Bergslagen. Tack vare att det ligger snö på botten av hålet överlever hon, men bryter armen.

Erkänner mord på fru

Den 41-årige afghanen lämnar kvar kvinnan i gruvhålet, men kommer tillbaka efter några timmar. Nu påstår han sig plötsligt vilja hjälpa henne upp, och firar ned ett rep.

Men kvinnan i gruvhålet litar inte på honom, utan väljer att inte försöka klättra upp med hans hjälp. Då hämtar Amini istället stora stenar som han kastar ned i hålet, för att försöka träffa henne i huvudet.

Aminis fru anmäldes försvunnen i januari 2020. Det är fortfarande oklart vart hon tagit vägen.

LÄS ÄVEN: Efter Samnytts avslöjande om gruvhålsafghanen: Polisen ”tittar närmare” på försvunnen kvinna

Övertygad om att hans offer kommer dö nere i gruvhålet, avslöjar emellertid Amini sin hustrus öde när han står vid gruvhålskanten och kastar ned stenar.

– Jag dödade min fru också och kastade henne i vattnet. Det är ingen som har hittat henne, skriker han.

– Hon var som du! En svikare!

LÄS MER: Gruvhålsafghanen påstås ha erkänt mord på hustru

Hittas av småbarnsfamilj

Kvällen nästa dag, en fredag, har en småbarnspappa tagit med sina två barn ut till Klackberg, som det gamla gruvområdet kallas. De är där för att tillsammans titta på gamla ruiner, gruvhål och andra lämningar från den tid då det bröts järnmalm där.

Plötsligt hör de hur någon ropar ”help” eller ”hello” nere från ett av gruvhålen. De undrar först om det är någon form av skämt, men när de ser kvinnan nere i hålet förstår de att det är allvar och larmar 112.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se dramatiska räddningen av gruvhålsafghanens offer

Kvinnan kan direkt peka ut Mohamad Taher Amini som den man som våldtagit och kastat ned henne i gruvhålet. Han anhålls samma natt i sin frånvaro, och blir efterlyst av polisen. Det dröjer dock till söndagskvällen innan han grips på det asylboende han bor på i Halmstad.

I förhör nekar Amini till brott. Han dementerar att han överhuvudtaget varit i Norberg. Istället säger han att han studerat på ABF. Enda undantaget är torsdagen, då han legat sjuk och hade feber ”så att han skakade”. Då höll han sig inne på sitt rum.

Begär livstids utvisning

Men den 41-årige afghanen ljuger. Det finns bland annat övervakningsbilder på honom när han köper rep på Biltema i Avesta. Inköpet görs klockan 14:38, samma dag som kvinnan knuffas ned i gruvhålet.

Afghanen hävdade att han pluggade på ABF. Faksimil

Dessutom säkras sperma från honom inne i den våldtagna kvinnans slida.

Nu åtalas Mohamad Taher Amini för grov våldtäkt och försök till mord på den unga kvinnan. Åklagaren kräver dessutom att den 41-årige afghanen utvisas från Sverige på livstid efter avtjänat straff.

Amini fick avslag på sin asylansökan redan oktober 2017, ett beslut som slogs fast av migrationsdomstolen året därpå. Han har trots utvisningsbeslutet stannat kvar i Sverige.

LÄS MER: Mystisk afghansk trebarnspappa bakom brutala gruvvåldtäkten