Det råder låst läge i det polsk-polska politiska kriget. Premiärminister Donald Tusk fortsätter att ”av-PiS-ifiera” de statliga institutionerna efter eget tycke som därför anses lagligt. En djup polarisering av landet är ett faktum. Lag och Rättvisas (PiS) ledare Jaroslaw Kaczynski försöker motarbeta regeringen och mobiliserar sitt parti inför lokalvalen i april.

I ansiktena på de människor jag passerar på Warszawas gator, den sista fredagen i januari, syns trötthet och uppgivenhet. Kanske beror det på de oändliga politiska konflikter som sedan kommunisterna lämnade makten ifrån sig 1989 ständigt är en del av den polska vardagen.

Warszawa. Foto: Samnytt

Bättre stämning råder det på TV Republikas redaktion. I foajén vimlar det av gäster som väntar på deras tur att gå in i studion och i direktsändning diskutera Tusks senaste utspel.

Journalister på landets största konservativa TV-kanal är väldigt upptagna med sina arbetsuppgifter, men jag noterar att det bland dem råder god arbetsanda och att de jobbar med stort engagemang.

TV Republika är tillgängligt i de flesta kabel-TV-nät och har nu över en miljon följare på Youtube. Några av de mest kända journalisterna som sparkades i december från det statliga TVP jobbar nu för TV Republika.

TV Republica Foto: Samnytt

Jag träffar Michał Rachoń, den av Donald Tusk – före detta ordförande för Europarådet – kanske mest hatade undersökande journalisten som avslöjat hur dagens premiärminister allierade sig med både Putin och Merkel.

Rachoń verkar något stressad och spänd. Det är dock inte helt överraskande med tanke på den press han utsätts för från dagens makthavare men också från hans trogna publik som både se honom i tv-rutan och att han producerar fler dokumentärserier likt den sista ”Reset” som redan i december togs bort från både TVP:s VOD och Youtube.

Michał Rachoń. Foto: Samnytt

Hur slutade ditt samarbete med TVP?

– Mitt äventyr eller min resa med TVP avslutades när man hindrade mig att producera program på grund av ett politiskt beslut taget av en före detta överste i statens säkerhetstjänst som utnämndes av regeringschefen till landets kulturminister. Tusk klargjorde redan under valkampanjen i somras att hans mål är att likvidera nyhetskanalen TVP INFO.

– I december anlände polisens piketbilar till TV-huset med tekniker som bröt tv-signalen för TVP INFO och för den engelskspråkiga kanalen TVP WORLD som var kanske den enda helt proffsiga informationskällan om händelserna i Östeuropa och hade mycket bra tittarsiffror. När politikerna stängde ned dessa kanaler blev det för mig uppenbart att det betydde slut på samarbetet. Nu gör jag det jag kan bäst för TV Republika.

– TVP är idag i händerna på politiker som använder samma metoder som general Jaruzelski, när han i december 1981 införde undantagstillstånd i landet och bland annat avbröt tv-sändningar. Först nu händer det igen.

2015 och 2016, när några journalister fick lämna TVP eller Polens Radio, blev det stora rubriker i Sverige och en del svenska journalister uttryckte stöd för dem. Fick ni detsamma från den svenska journalistkåren nu?

– Internationella experter och journalister som rapporterar om kriget i Ukraina och även New York Post visade sin upprördhet mot nedläggningen av TVP World. Om du frågar om den västeuropeiska mainstreamen så har den såklart inte protesterat alls, men jag som en oberoende journalist och en fri människa förväntar mig inget stöd från deras sida. Jag tycker att alla har rätt att kritisera det som hände för åtta år sedan och det som händer nu.

– Jag vill endast att journalister har lika förutsättningar att utöva sitt yrke och inte utsätts för sådana metoder som valts av Donald Tusk. Han är en politiker som har vissa åtaganden gentemot sin partigrupp som styr EU. Agendan som genomförs i Polen idag är möjlig då den drivs med fullt stöd och godkännande av Manfred Webber och den gruppen som styr EU idag.

– Den dagen då tv-signalen avbröts för TVP INFO och TVP World fanns på plats i Warszawa EU:s justitiekommissionär Vera Jourova vars besök var ett bevis på att detta sker i samförstånd med EU-kommissionen.

Tror du att det att det fria ordet i Polen i framtiden kan vara hotat?

– Med tanke på att politiker valde att i december ta till våld mot statliga medier och därmed bröt mot lagen så kan man kanske dra slutsatsen att de kan göra det också nästa gång. Å andra sidan så lever vi idag i en verklighet som kräver i sin karaktär väldigt repressiva handlingar som är svåra att genomföra. Visst kan politikerna på många sätt försöka begränsa det fria ordet genom att försvåra våra sätt att kommunicera eller göra det svårare att etablera oberoende medier, men personligen tror jag att alla dessa försök i ett längre perspektiv är är dömda att misslyckas.

– Donald Tusk har själv en sådan erfarenhet, när han 2014 skickade säkerhetsstyrkor till redaktionen för veckotidningen Wprost, där våld användes för att komma åt för hans regering komprometterande material. Lyckligt nog fick de ingenting, tack vare uppslutning av många journalister på platsen.

Den vänsterliberala regeringen har meddelat att man kommer driva den så kallade av-PiS-ifieringen av statens institutioner. Alla som varit trogna eller utnämnts av partiet Lag och Rättvisa ska bort från det offentliga. Inte ens programledarna för frukost-TV skonas. Alla, däribland en gravid TV-profil, sparkas.

Den hänsynslöshet som kännetecknar Tusk-regeringens brutala metoder är inget nytt för den unge samhällsaktivisten Jan Śpiewak som nyligen fick sin doktorsavhandling, ”Intellektuella vs liberalism”, godkänd av Sociologiska Institutionen vid Universitetet i Warszawa.

Jan Śpiewak. Foto: Samnytt

Det som sker i Polen nu kan mycket väl föra oss tillbaka till år 2008 när Tusk formade sin första regering och den svåra konflikt som då utspelades mellan regeringen och dåvarande president Lech Kaczyński, och som fick ett tragiskt slut den 10 april 2010 i Smolensk där presidenten tillsammans med sin fru och 94 andra passagerare omkom i en ouppklarad flygkrasch.

Under de två åren angreps presidenten många gånger och man försökte både ifrågasätta, förlöjliga och även ibland frånta honom hans konstitutionella rättigheter. Detta kan upprepas, säger Śpiewak, och understryker att det fula spel som regeringen bedriver försvagar landet med hänsyn till kriget i Ukraina och Rysslands planer riktade mot till exempel de baltiska staterna.

Kommer staten förvaltas endast av maktpartiets utnämnda och trogna funktionärer?

– Så är det I vårt land, the winner takes it all. Det har även PiS gjort under de sista åtta åren men det som nuvarande regering helt olagligt gjort mot statliga mediebolag saknar motstycke. Tusk menar att han vill återinföra rättsstatens principer men gör det med helt olagliga metoder.

– Det ser ut som att regeringen vill fortsätta gå denna väg och det kommer man att kunna göra obehindrat. Dagens makthavare har juristeliten bakom sig och stöd från stora delar av domarkåren och näringslivet. Det finns inga tecken på att regeringen idag skulle fungera annorlunda än under sina två första mandatperioder.

EU:s institutioner säger sig verka för demokrati och rättsprinciper men agerar inte på händelserna i Polen. Hur är detta möjligt?

– Det är inte någon hemlighet att nuvarande regering har fått grönt ljus från EU-kommissionen, så jag tror inte att Tusk kommer få problem med genomförandet av sina ”reformer”. Polens problem med rättsväsendet är ju inget nytt, det var ju därför PiS vann valet 2015. Dock missade man chansen att gå till botten med detta på grund av deras klumpiga försök att genomföra reformer.

– Jag kommer ihåg att rättsväsendet under Tusks styre var helt under all kritik, ändå framförde EU inte då några anmärkningar mot den urholkande av rättsstatsprincipen. Jag tycker att PiS hade rätt att omstrukturera bland annat domstolsväsendet. Att regeringen idag ifrågasätter de domare som blivit utnämnda till de här posterna av landets president är rena anarkin och kränker medborgarrätten.

– Dessa domare har utfärdat domar i tusentals mål och jag kan inte föreställa mig att de nu kan bli ogiltigförklarade. Efter 1989 har man inte sanerat domstolsväsendet från domare som utnämndes av kommunistpartiet. Vissa av dem är fortfarande yrkesaktiva så varför vill man idag verifiera domare som utbildats och praktiserat i det demokratiska Polen?

Vad tror du är Tusks planer för framtiden?

– Framför allt vill han fullborda sin politiska vendetta mot ärkefienden Jarosław Kaczyński och sedan ta all makt. Vissa säger att han vill vinna presidentvalet 2025 men själv tror jag att han utser en honom hängiven kandidat som inte har egen politiskt kapital och som lätt kan styras på avstånd. Tusk kommer se till att hans gruppering vinner nästa parlamentsval 2027, och det finns stora chanser för det då hans parti stödjs av de grupper som utgör Polens mainstream.

– PiS kommer att ha väldigt svårt för att hålla sin idag starka position bland väljarna då partiet verkar sakna förmåga att dra till sig den yngre generationen vars röster avgjorde valet i oktober. Kaczyński har helt förbisett de kulturella förändringar i samhället som ägt rum under de senaste åren. De flesta polackers syn på frågor rörande till exempel fri abort har liberaliserats.

– PiS lyser med sin frånvaro på sociala medier som kan vara ett bevis på att partiet inte har något att erbjuda unga. Visserligen kommer man att försöka mobilisera sina trogna anhängare och verka för djupare polarisering, men unga polacker är fokuserade på konsumtion eller väntar på hur efterfrågan på hyresrätter skall lösas och hur deras status i samhället kan växa. Som jag ser det är PiS just nu inte kapabelt att leverera detta.

När jag hälsar på den kända och trevliga sociologen ser jag, på det café där vi träffats i centrala Warszawa, ett ungt par avnjuta kaffe och mat. Det är Tatjana och Anton som för ett par år sedan lyckades fly från Lukasjenkos Vitryssland och nu har båda välavlönade jobb inom IT-branschen.

De pratar flytande polska och verkar mer öppna än de unga polacker som jag förgäves försökt fråga vad de tycker om regeringens minst sagt kontroversiella metoder gällande övertagandet av vissa institutioner. Jag ställer frågan till Tatjana som blir ganska överraskad. Hon har inte hört så mycket om det i de medier hon följer.

Tatjana och Anton. Foto: Samnytt

Jo, jag har hört att regeringen kommer att göra det möjligt för oss kvinnor att receptfritt köpa så kallade dagen efter piller på apoteket samt att det snart blir lagligt att göra abort fram till tolfte graviditetsveckan”, säger Tatjana ler brett mot mig. ”Något annat har jag inte hört, men jag är ganska dålig på att följa inrikespolitiken, det händer så mycket hela tiden”, tillägger hon.

Jag vet att man tagit kontrollen över statsmedier och att den nya ledningen ser till att journalisterna skall vara opolitiska och objektiva i sin rapportering”, berättar Anton. Har du inte hört att det sker med olagliga medel, frågar jag honom. ”Om det har gjorts på det sättet så är det helt fel, lagar skall följas. Polen är ju ett helt annorlunda land än Vitryssland”, påpekar Anton. Paret säger att de är här för att leva ett lugnt och lyckligt liv och inte är särskilt intresserade av politik.

Under mina promenader genom Warszawas gator ser jag överallt reklam för världskända dyra märken. Ett par kvarter bort från caféet står en Bentley av den nyaste modellen parkerad i en glaslåda. Det är nog sådant som den unga generationen tänker på.