Trots att president Macron vädjat om en ny chans och lovat förbättrade villkor fortsätter Gula västarnas protester för sjätte helgen i följd.

Under helgen har kaotiska scener återigen utspelat sig i flera städer runt om i Frankrike och på flera väggar syns texten ”Avgå Macron”. Polisen har mött de Gula västarnas protester med tårgas och vattenkanoner. Totalt har 221 personer gripits. Nu uppgår antalet gripna demonstranter till 4 500 sedan mitten av november.

Det är den sjätte helgen i följd som Gula västarna visar sitt missnöje mot den sittande presidenten Emmanuel Macron och rådande levnadsvillkor i landet. Under helgen har en person omkommit vid en vägblockad i Perpignan i södra Frankrike. Dödsfallet är det tionde sedan protesterna startade i mitten av november, rapporterar BBC.

https://twitter.com/sotiridi/status/1076512765005713408

Färre deltar
Totalt deltog omkring 38 000 personer över hela landet. Det jämfört med tidigare nu något lägre antalet människor som deltar i protesterna menar vissa har med julhögtiden att göra medan andra tror att det beror på att man fått igenom det ursprungliga målet efter att Macron backat om den aviserade höjningen av bränsleskatten.

Den 10 december vädjande presidenten i ett tal till nationen att få ytterligare en ny chans och att tillsammans bygga upp Frankrike igen. För att locka befolkningen att upphöra med protester på gatorna meddelade Macron att minimilöner höjs med 100 euro per månad samt en skattefri övertidsersättning från och med nästa år.

En pressad Macron försökte dela ut något till alla i samhället i syfte att lugna ned situationen. Landets pensionärer ska enligt presidenten få en förbättrad ekonomisk situation.

LÄS ÄVEN: Historiskt stora demonstrationer mot president Macron i Frankrike

https://twitter.com/sotiridi/status/1076507995390005248

Polis drog tjänstevapen
Under lördagskvällen har en polis i Paris dragit sitt tjänstevapen mot demonstranter.

LÄS ÄVEN: Delseger för Gula västarna – Macron drar tillbaka höjning av bensinpriser

https://www.instagram.com/p/Brs8sRTBBBk/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=15c6ws5fvmv3t

Statlig tv kastades ut
I Montpellier i södra Frankrike har en del människor ledsnat på nyhetsrapporteringen från statligt finansierade France 3. Flera personer deltog i en diskussion med journalister från kanalen. Det hela slutade med att journalisterna fick lämna platsen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Macron viker sig efter Gula västarnas protester – ”Ge oss en ny chans”

https://twitter.com/sotiridi/status/1076501024423190529