På lördagen stationerades 60 000 poliser ut i den franska huvudstaden för att hantera den 23:e upplagan av Gula västarnas protester. Efter branden i Notre Dame har president Emmanuel Macron återigen försökt att vinna politisk opinion – ett försök som folkrörelsen inte ser ut att köpa.

Under vintermånaderna minskade antalet deltagare som samlades för att protestera mot Macron och den politiska eliten. De senaste veckorna har däremot uppvisat en ny motsatt trend. Den föregående helgen uppges över 80 000 ha samlats och den här helgen steg siffran ytterligare.

Enligt Gula västarna ska över 100 000 personer ha samlats runt om i Frankrike. Men inrikesministeriet förmedlar en annan bild. Sedan flera månader tillbaka har de rapporterat att antalet deltagare minskar och på lördagen hävdar man att siffran minskat ytterligare för att landa på endast 27 900 personer.

Anklagas för att försöka vinna politiska poäng
Efter måndagens brand i den historiska katedralen Notre Dame har Macron i ett tal till nationen utlovat återuppbyggnad av en ”ännu vackrare katedral”. I sitt tal vädjade Macron flera gånger till befolkningen att mötas, att arbeta tillsammans för att bli bättre och hitta vägen framåt för nationen.

LÄS ÄVEN: Gula västarna: ”Vår rörelse har blivit infiltrerad av polisen och provokatörer”

https://twitter.com/XGAME8VER/status/1119556908866838528

Folkrörelsen visade att de inte har något intresse av att ge upp kampen mot orättvisor samt försämrade ekonomiska och sociala förhållanden i Macrons Frankrike. Enligt demonstranter försöker Macron använda branden för att vinna politisk opinion i landet.

https://twitter.com/DVATW/status/1119654325104644096

Turister avskräckta
Ett flertal videoklipp visar hur flera gator i Paris täcks av bränder och tårgasdimma. Nyhetsbyrån AP har talat med ett par från USA som reste till den franska huvudstaden för att tillbringa några avkopplande dagar och uppleva historiska platser.

Paul Harlow och frun Susan beskriver läget i staden som problematiskt och de är även skeptiska till ett återbesök.

– Jag tror inte att vi kommer att resa tillbaka hit, berättade Paul.

Journalist greps
Polisen uppger att man på lördagen genomförde över 20 000 personkontroller och minst 227 personer ska ha blivit gripna. I sociala medier cirkulerar videoklipp som visar hur en journalist blir sparkad och gripen.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Fransk polis beskjuter frilansjournalister – flera skadade

Bankkontor vandaliserade
Vid sidan om tumultet mellan demonstranter och polis ska även ett antal bankkontor ha blivit vandaliserade.

Pensionären Antonio Costes besökte innerstaden på lördagen för att se skadorna efter branden i katedralen. Han berättade för AP att han inte är intresserad av att delta i gatuprotesterna men att han kan förstå vad medborgarna är upprörda över.

Mätningar visar stadigt missnöje
Två nya opinionsundersökningar från OpinionWay och Ifop visar att cirka 70 procent av de svarande saknar förtroende för den sittande presidenten.

LÄS ÄVEN: Frankrikes president hyllar folkets gatuprotester i Venezuela – kritiseras som hycklare